Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 3/5 2018. Krigshetsare som fått fredspriset.

Världen: Donald Trump nominerad till fredspriset. Ett nytt bevis på att världen är galen: Trump nomineras av republikaner till Nobels fredspris. Och även om Fredspriskommittén har gjort många tokiga val förut – USAs Henry Kissinger 1973 (folkmord i Vietnam) Israels Menachem Begin 1978 (folkmord i Palestina) och rasisten F.W. de Klerk 1993 (folkmord i Sydafrika) exempelvis – så är det tveksamt om de törs. Däremot kan de mycket väl låta Syd- och Nordkorea dela på priset, vilket kanske vore ett snäpp mindre vansinnigt. Sens moral: hota världen med kärnvapenkrig och du kan inhösta fredspriset! Kuriosa: 1939 blev Adolf Hitler nominerad av en svensk entusiast; under krigsåren utdelades emellertid inget pris. Tack och lov.

Världen: Rysslands militära utgifter minskade kraftigt förra året, för första gången sen 1998. Samtidigt ökade världens totala militära utgifter. Det visar den årliga rapporten från fredsforskningsinstitutet Sipri (Yle). Något för russofoberna att bita i – ni hade fel. Krigshetsaren som hotar freden finns på motsatt sida Atlanten.

Sverige: Ulf Kristersson tackade nej till Jimmie Åkessons förslag. När rasisten Jimmie Åkesson ville bjuda högerpartiets Ulf Kristersson på en fika för att diskutera tonen de använder när de debatterar så avböjde han direkt, skriver Nyheter24. Ja vem vet vad det fanns i det kaffet.

Malmö/Lund: Kors i taket! En polis har fått löneavdrag för ett ”oaktsamt pistolskott” (skd). Detta borde hedras med ett monument, så ovanligt är det. Polisen som sköt skarpt inne på ett gym (!) för en tid sedan blev senare befordrad.

Konsten: S. Jacobson: Peacock. O.p.p, psd 2018. Jag fascineras av olika organiska former; ovalen som återkommer i naturen på flera sätt, guldbaggar och silverbaggar, och hästskoformen som finns både på makro- och mikronivå. Som här i (den fiktiva) påfågelns fjäderdräkt. Ädelstenar är också ett älsklingsmotiv. Fråga: VARFÖR är de så vackra? Utan att de fyller någon direkt funktion är de bara…vackra. Man kan bli religiös för mindre.


påfågelY

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 3 maj, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: