Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 25/4 2018. USAs vänster tar till vapen.

Världen: Donald Trump säger att ”Iran ligger bakom alla problem”. Fel, i synnerhet som en generalisering: det är snarare kapitalismen och USA-imperialismen som ligger bakom de flesta problemen och Trump som gör dem än värre. Iran står på CIAs önskelista över ”regimförändringar” – något som bara landets egen befolkning har rätt att bestämma över. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3jgGVL/donald-trump-kritiserar-och-varnar-iran

Världen: Vi har redan i en tidigare krönika rapporterat
om den väpnade, lagliga vänstergruppen Redneck Revolt i USA. ETC skriver nu om dem som ”villiga att ta personliga risker för att försvara de i vår gemenskap som riskerar att utsättas för våld på grund av hudfärg, könsidentitet, sexualitet, religion eller födelseland”. Bland annat genom att skydda demonstrationer – med vapen i hand i de delstater där det är tillåtet. Det handlar t.ex. om att skydda afroamerikaner från polisvåld. Händelserna i Charlottesville blev en vändpunkt – nu slår vänstern tillbaka mot högerextremismen. Ett efterföljansvärt exempel. Antifascism är alltid självförsvar. https://www.etc.se/utrikes/usas-vanster-tar-till-vapen

Sverige: Centerpartiets besked: Ja till regeringens förslag om de ensamkommande (AB). 9000 ensamkommande får stanna. En delseger! Motstånd lönar sig. Cred åt Ung i Sverige!

Malmö/Lund: Närdemokrati.
En insändare vill ha större självständighet för Lunds kommundelar. ”Om arbetet med en rättvisare fördelning av skatteintäkterna inte går framåt, får vi kanske hitta nya vägar och bryta oss ur. Staden kommer i varje läge att favorisera sig själv först och främst! Det ligger i själva konstruktionen av en sådan sammanslagning. Då Lunds stad har nog med sig själv, så borde den med rätta ge makt tillbaka till invånarna ute i kommundelarna. Då slipper de hela ansvaret, och vi har tillräckligt med skatteintäkter. Många viktiga beslut kan vi ta själv, och det är det som är närdemokrat! Vi kan gemensamt skapa något helt nytt om makten i Lund tillåter detta!”(Lokaltidningen Lund).

Mycket bra idé – men yrkespolitikerna i Lund kommer att göra hårt motstånd. Demokrati har aldrig varit deras bästa gren och dom vill ha oinskränkt makt över medborgarna. Minns hur de behandlade ”medborgarförslagen” – med öppet förakt.

Konsten: Edward Burne-Jones (1833-1898). En pre-rafaelistisk mästare.


king-cophetua-and-the-beggar-maid-1884

Courtesy Edward Burne-Jones: King Cophetua and the Beggar Maid, 1880 – 1884.

***

Citatet: ”Det är intressant att se att samma alternativmedia på högerkanten som lyfte SD valet 2010 o 2014 nu i denna valrörelse i stort sett förklarat SD krig.”  — Matthias Wåg, Researchgruppen.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: