Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 17-18/4 2018. Vi behöver ett nytt 1968.

Världen: Turkiet, världens största fängelse för journalister. Situationen för mänskliga rättigheter har försämrats drastiskt i Turkiet sedan kuppförsöket 2016. Det redovisar människorättsorganisationen Civil Rights Defender i en ny rapport (Laholms Tidning).

Världen: ”Ett kraftfullt slag i luften”.- Bert Sundström/svt om Trumps missilattack på Syrien.

Sverige: ”Realsocialismen har misslyckats, socialdemokratin förborgerligats, och i dagsläget inte finns det inte längre något konkret socialistiskt alternativt samhälle att erbjuda folkmajoriteten” skriver zaramis.se. Jo det gör det – den frihetliga socialismen. Den behöver stärkas och spridas i ett i övrigt mörkt samhällsklimat men den är den helt avgörande om än ofta förbisedda ljuspunkten inför framtiden: det frihetliga, decentraliserade och direktdemokratiska samhällsalternativet. Spanien, Chiapas och Rojava har redan visat vägen.

Vi behöver ett nytt 1968. Snart rinner tiden ut för Staten & Kapitalet med alla dess inte motsättningar, motståndet vaknar till liv och den sista striden är här.

Sverige: En samisk kåta i Vindelfjället har bränts ner av Kronofogden. Mats Skogkär (SDS) applåderar.

Malmö/Lund: Universitetet startar projekt kring #metoo. Lunds universitet drar igång forskningsprojektet Tellus, ett initiativ som fakulteter (dekaner), studenter (kårerna) och fackliga organisationer varit delaktiga i och står bakom för att gå till botten med frågan om sexuella trakasserier vid Lunds universitet. Frågan har diskuterats på universitetet sedan i höstas enligt ett blogginlägg från universitetets rektor Torbjörn von Schantz (Lokaltidningen Lund).

Konsten: Lars Levin.


landskapsvy---lofoten

Courtesy Lars Levin: Landskapsvy, Lofoten.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: