Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 17/4 2018. Har vi gjort upp med slaveriet ?

Världen: New York Times har en fascinerande artikel om den svarte slaven Hans bokJonathan som föddes 1784 in St. Croix i Västindien som då tillhörde Danmark.

Han blev krigshjälte i ett av Danmarks krig, ansökte om befrielse men fick inte det i rätten. Då rymde han till Island, där han var den första svarta personen någonsin. Han levde där som en fri man, gifte sig och fick barn, och har i dag 780 efterlevande släktingar på Island. Och Danmark har ännu inte gjort upp med sitt slaveriförflutna. Har Sverige det? Här finns den solkiga historien om vår slavhandel:

https://anarchyisorder.wordpress.com/category/sveriges-slavhandel/ Boken om Hans Jonathon och N Y Times-länken finns här.

https://www.nytimes.com/2018/04/14/world/europe/denmark-iceland-slavery-hans-jonathan.html?

Dessutom finns en illustrerad historik över Hans Jonathans öden i senaste numret av tidskriften Världens Historia (7/2018, s.9), på svenska.


Sverige: 200 svenska och internationella akademiker har i nuläget skrivit under uppropet ”Misstroendeförklaring mot Svenska Akademien (litteratur- och språkvetare)”, som publicerades i DN under måndagen. Där uttrycker akademiker inom litteratur-, teater- och språkvetenskap – i Sverige och internationellt – en stark oro över Akademiens trovärdighet och framtid (svt).

Sverige: Opinionsundersökningar visar
att en majoritet av Sveriges befolkning – oavsett partitillhörighet – är kritiska mot att privata bolag tar ut vinst, via våra skattepengar, för att utföra välfärdstjänster. Men trots det verkar politikerna inte ta frågan på allvar. Därför har det nu dragits igång en kampanj för en folkomröstning om vinsternas vara eller inte vara (Internationalen).

Malmö/Lund: En av Sveriges mest utlånade
barnboksförfattare, Martin Widmark, kommer till Lund när Litteralund – Sveriges största festival för barn och ungdomslitteratur – drar i gång i dag (SDS).


Konsten: Lars Lerin (f. 1954).


lars-lerin-fjällmotiv

Courtesy Lars Lerin: Fjällmotiv.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 april, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: