Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 14-15/4 2018. Attacken mot Syrien.

Världen: USA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Anfallet mot Syrien sker efter regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma, utanför Damaskus, för en vecka sedan, där minst 60 människor dödades enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. I direktsänd tv klockan 03 svensk tid i natt sade USA:s president Donald Trump att attacken mot Syrien syftar till att avskräcka från användning av kemiska vapen. Trump kallade al-Assad för ”ett monster” i talet. Enligt USA var ett mål en forskningsanläggning och ett annat ett lager för kemiska vapen. Angreppet ska ha utförts med amerikanska kryssningsrobotar. Helt utan FN-mandat.

Försvarsdepartementet i Moskva hävdar att över 100 robotar avfyrats mot Syrien men att de flesta stoppats av landets luftvärn (svt). USA är det land som har flest kemvapen påpekar Ryssland. ”Attacken är en akt av aggression som kommer att förvärra den humanitära katastrofen i Syrien” säger Putin. Utrikesminister Margot Wallström menar att nattens attack mot Syrien är ett brott mot folkrätten (DN).

Sverige: Krisen i Akademien. ”Vi var tvungna till en kompromiss”, säger nya sekreteraren Anders Olsson efter att Katarina Frostensson och Sara Danius avgått.  ”Spelet är inte förlorat” säger Sara Stridsberg (Expr.). Akademien kommer att förändras. Andreas Gustavsson i ETC kallar Horace Engdahls utspel för ”Tyrannosaurius’ sista sång”.

Sverige: Sofia Sundqvist poesimästare med rop på revolution. Sofia Sundqvist från Luleå blev i helgen norrbottnisk mästare i poetry slam – vid sitt första uppträdande någonsin. Revolution är hennes budskap. (SR). Sammanfattar bra vad som bäst skulle behövas nu…!

Malmö/Lund: Gräddhyllan är snart färdigställd. Bantorgets norra sida har fått förutsättningar att bli ett livligt stråk med uteserveringar och handel, skriver Skånskan.

Konsten: Undervattenskonst. Spöklika figurer dyker upp från djupet av havet. Hundratals statyer sänks till djupet 15 meter utanför Lanzarote, Spanien, som en del av det som kommer att bli Europas första undervattensmuseum. Inte de enda som tagit sig vatten över huvudet… Bild courtesy  CNN.


CNN

***

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: