Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 12-13/4 2018. Akademien, MUFC och Superflex.

Världen: Golfströmmen är svagare än den varit på 1.600 år, och förändringarna det senaste halvseklet beror på den globala uppvärmningen, visar två nya studier (DN). Andra menar att Golfströmmens försvagning och den globala uppvärmningen tar ut varandra; ingen skillnad mot förut med andra ord. Den som överlever får se.

Sverige:  Danius och Frostensson lämnar nu Akademien. ”Det var akademiens vilja”. Är problemet löst? Nja. Time will tell. Och jag tycker Danius var en mycket bra ständig sekreterare, även om ”ständigt” inte blev så beständigt denna gång. Hur hon handskades med en grumpy Bob Dylan var imponerande. Hon kommer kanske tillbaka längre fram? ❤ till dig Sara!

Sverige: Expressens ultrapopulistiska förslag på nya medlemmar i Akademien duger inte ens som skämt. Bengt Ohlsson… detta är en seriös verksamhet, inte Fråga Lund med Kristian Luuk. Ett par hedervärda personer finns med men de skulle förmodligen aldrig trivas i Akademien. https://www.expressen.se/kultur/har-har-du-din-nya-akademie-kungen/

Sverige: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, beslutar att dra in stödet till Sveriges unga muslimer, SUM, som har c:a 5000 medlemmar. SUM skall dessutom betala tillbaka de 1,37 miljoner kronor man fick för 2016 (SmP). ”Medlemsföreningar har haft förtroendevalda som har stridit för IS i Syrien” skriver MUFC bl.a. i ett pressmeddelande. Myndigheten grundar sitt beslut på uppgifter från journalisten Magnus Sandelin (”Extremister”, Pocketförlaget 2007), bekant för den som läst artikeln ”Experter och extremister” på denna blogg.

Naturligtvis ska inte IS-sympatisörer och islamister ha statsbidrag. Tyvärr har YPG/YPJ inte hunnit expediera dem alla riktigt än men det finns goda skäl att vara optimistisk. Att som myndighet förlita sig på Sandelin verkar däremot en aning djärvt. Våghalsigt, rentav.

Säpo uppskattar islamisterna i Sverige till allt mellan 200 och tusen (det varierar). SUM har 5000 medlemmar, alltså kan inte alla dessa vara islamister – men det är tydligen så ni betraktar dem och därför ni nekar dem bidrag. Hur tänkte ni där? Instämmer ni med Mats Skogkär (SDS) som vill stoppa alla bidrag till alla muslimer överallt för att de har samma religion? Kollektiv bestraffning känns litet ofräscht.

Malmö/Lund/Konsten: Superflex. Den fantastiska gobelängen av gruppen Superflex ”Lyssna på oss!” på Östervångskolan handlar om de dövas historia och kamp för erkännande och rättigheter. Isabel Engwall och Rebecca Jonsson förklarar detta mycket bra i SDS och skolledningen bör ta deras berättelse på allvar.

https://www.sydsvenskan.se/2018-04-12/lat-konstverket-hanga-kvar-som-en-paminnelse-om-dovas-historia


ostervangskonst-jpg

Gobelängen på Östervångskolan i Lund.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: