Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 11-12/4 2018. Byt ut Akademiens ledamöter.

Världen: I denna video jublar den israeliske prickskytten när han skjutit en obeväpnad palestinier i Gaza. Absolut vidrigt beteende (The Guardian). 

Världen: Enligt Donald Trump ska USA genomföra robotattacker i Syrien som svar på den påstådda kemgasattacken i östra Ghouta.  – Det är ett svar på Rysslands ambassadör i Beirut som  i morse sa att varje robot som skjuts in i Syrien ska skjutas ner och att man ska bomba platserna som robotarna avfyrades ifrån, säger Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé. – Donald Trumps tweets är ett tydligt tecken på att attackerna är på väg. Det man inte vet nu är vad det är de ska bomba eller hur länge de ska göra det. (Expr.). Här är Trumps tweet enligt New York Times:

Stormakterna leker med elden. Tagga ner!

Sverige: Samtliga förtroendevalda medlemmar i Karolinska universitetssjukhusets styrelse ställer sina platser till förfogande med omedelbar verkan (svt). Skandalerna blev till sist för många.

Sverige: Akademien. ”Det enklaste nu vore att förnya stadgarna, byta ut samtliga ledamöter och inte låta dem sitta mycket längre än vad regeringar brukar få göra” -skriver Göran Greider i ETC. ”Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende”, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande. Nobelstiftelsen kräver:

  • Att sekretess- och jävssituationer hanteras enligt både Svenska Akademiens och Nobelstiftelsens regelverk.
  • Att Svenska Akademien säkerställer att arbetet med årets Nobelpris i litteratur kan genomföras på ett trovärdigt sätt.
  • Att misstänkt brottsliga handlingar hänvisas till och hanteras av rättsvårdande myndigheter.

Malmö/Lund: Lund är finalist i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge. I motiveringen lyfts den snabba övergången till fossilfritt i värmesystem och fordonsflotta, satsningar på cykel och spårväg, och samarbetet med invånare och lokala företag.

Konsten: Anne Beskow på twitter.

info
Courtesy Anne Beskow.

***

Citatet: ”Den Svenska Akademien är liksom kungahuset en feodal relikt. De är också intimt sammanflätade. Varje republikan borde anse att de ska läggas ned tillsammans”. — Torbjörn Tännsjö, professor.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: