Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 31/3-1/4 2018. Hönan eller ägget?

Världen: Uppemot ett tjugotal palestinier har dödats av israelisk militär och tusentals skadats vid gränsen mellan Gaza och Israel. Protesterna väntas fortsätta löpande under våren, och pågå fram till 15 maj, då det är 70 år sedan 800.000 palestinier fördrevs från sina hem i samband med att staten Israel inrättades. Andra orsaker till missnöjet är USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, det svaga palestinska ledarskapet och den akuta humanitära situationen i Gaza.

Israel är mer barbariets än den västerländska civilisationens utpost i Mellanöstern. Vilket kanske är samma sak.

Sverige: Polischefens hatinlägg ska granskas på nytt. En ny granskning inleds kring polischefen i Västernorrland som spred hot och hat på Facebook. Samtidigt har hans inlägg om att omvandla en muslimsk företrädare till ”70 kilo hundmat” polisanmälts (svd).

Sverige: Eftersom det är påsk (jag avskyr personligen långhelger) kan det vara relevant att berätta att frågan ”Vad kom först – hönan eller ägget?” nu är avgjord. Evolutionsbiologer konstaterar att ägget kom först. Och det är inget aprilskämt.

Malmö/Lund: För påskrundans konstnärer på Österlen har det hittills varit bra väder. Senare i veckan drar det in ett lågtryck över Sydsverige och i slutet av veckan börjar det hända saker på allvar. Nästa helg kan det bli tio plusgrader i södra delen av landet (SMHI). På måndag ska det bli sol och på onsdag 14 grader i Lund – med reservation för att SMHIs precognition är ungefär som dagens horoskop; ibland stämmer det.

Konsten: Huang Yongyu. I Japan och Korea står körsbärsträden redan i blom. Här är det ett plommonträd om våren som avbildats.


plum2
Courtesy Huang Yongyu: Plum Blossoms,1974.

 

lovepeace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: