Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 30-31/3 2018. De rikas diktatur.

Världen: Nord- och Sydkorea har slagit fast datum för det planerade toppmötet mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In. Toppmötet hålls i det sydkoreanska Fredshuset i stilleståndsbyn Panmunjom den 27 april, meddelar länderna i ett gemensamt uttalande. Det innebär att Kim Jong-Un blir den första nordkoreanska ledaren som sätter sin fot i Sydkorea sedan Koreakrigets slut år 1953 (Yle).

Världen: Bojkotta Stolenwealth! Medlemmar ur Australiens urinvånare och ex-fångarna från RISE har utarbetat detta solidaritetsutlåtande och uppmanar alla anhängare att bojkotta de Stolenwealth-spel som ska hållas i Queensland, Gold Coast i Australien i april 2018. Kolonial stöld och folkmord är ingen anledning för att fira och som sådan uppmanar vi alla deltagande nationer, idrottsmän, artister och fans att bojkotta spelen och sluta kolonial ockupation och förtryck i Australien samt det systematiska missbruket av våra samhällen. Stolenwealth (”Commonwealth”)-spelen är bara en billig gimmick som används för att dölja realiteterna och den blodiga historien bakom brittisk kolonisering på 6 kontinenter. Det finns ingen enhet genom folkmord. First Nation Elders och anhängare som arbetar med RISE har klargjort att länder och individer som är villiga att delta i denna groteska uppvisning av brittisk kolonialism är inte välkomna och bryter mot inhemsk suveränitet (Insurrection News).

Världen: Blodiga sammandrabbningar i Gaza mellan obeväpnade palestinier och israelisk militär. Människorättsorganisationen Defence for Children International Palestine uppger att 500-700 palestinska barn ställs inför rätta i israeliska militärdomstolar varje år. Vissa är så unga som tolv år (Proletären).

Sverige: Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jeff Ahl lämnar partiet och går med i Alternativ för Sverige (AfS). Det är den andra riksdagsledamoten som på ett kort tid övergett SD för det nya partiet (Expo).

Sverige: Polischef spred rasistiskt hat: ”Massakrera asen” . ”Skjut asen.” ”Mellanösternpack.” En polischef i Västernorrland kritiseras av sina kollegor för att sprida hat och rasism. Mannen har bland annat delat material från en högerextrem grupp på Facebook. Trots det blev han nyligen befordrad.Mannens chef anser att uttalandena kan skada polisens förtroende – men menar att de faller under yttrandefrihete (svd).

Sverige: Region Gotland säger nej till att låta nazistiska NMR hyra mark under Almedalsveckan. Beslutet togs av en enig nämnd med hänvisning till kommunallagens regler om kommunalt veto (SVT Öst).

Malmö/Lund: Soffliggarna är stora vinnarna i pensionssparandet -AP7 Såfa har haft bäst avkastning jämfört med snittet (Lokaltidningen Lund).

Konsten: The rich.


the rich

***

Filmtips: ”Året var 1968” på svt play: https://www.svtplay.se/video/16394398/aret-var-1968

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 mars, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: