Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 28-29/3 2018. Ännu en dödsskjutning utförd av svensk polis.

Världen: Nordkoreas Kim Jong-Un var på besök i Peking och träffade Kinas president Xi Jinping. Uppgifterna bekräftas nu av den statliga kinesiska nyhetsbyrån och Vita huset i USA. Detta var Kims första utlandsbesök – det andra blir antagligen mötet med Trump i maj, i Sverige eller något annat land; den demilitariserade zonen mellan de koreanska staterna har också nämnts. Foto courtesy AFP.


kimxi


Världen: Torsdagen den 22 mars samlades cirka 150 personer framför IMAG-byggnaden vid Universitetet i Grenoble. I byggnaden hölls en konferens av de olika aktörerna som deltar i militariseringen av gränserna: Frontex (Europas gränsbevakningsbyrå), Euromed Police (Euro-Medelhavspolisens Samarbete), Europol osv. Presidenten för Euromed Police och chefen för rättsliga frågor för Frontex var båda närvarande. Slogans, graffiti och en broschyr fanns på plats när aktivisterna lyckades ta sig in och störa konferensen (Insurrection News).

Sverige: Ny dödsskjutning. Polisen har under onsdagen 28/3 skjutit en man i ett fordon i Örebro man försökte stoppa med flera skott under en biljakt. Mannen avled därefter på sjukhus (SR/P4 Örebro). Han var obeväpnad. För bara några dagar sedan i denna månad blev en man i 30-årsåldern skjuten av polis i samband med ett ingripande i en brinnande lägenhet i centrala Luleå. Mannen fördes till sjukhus men avled av sina skador. Detta var alltså den andra dödsskjutningen bara under mars månad. Polisens dödsskjutningar 1995-2018 uppgår med den senaste händelsen till 29 dödsoffer. ”Rätten till liv” är det första FNs Deklaration om de Mänskliga Rättigheterna tar upp. Den rätten hade inte dessa 29 personer.

Malmö/Lund: Plataner på Clementstorget flyttas
nu för att ge plats åt spårvagnshållplatsen (Lokaltidningen Lund). Bered er på ett kalhygge, Lundabor! De mulna kalla dagarna släpar sig fram nu men hux flux sitter vi vid Domkyrkans södersida och lapar sol med vårblommor omkring oss. Sista april och 1:a maj brukar värmen vara här. Håll ut kamrater! ❤

Konsten: John Atkinson Grimshaw.


spirit

 Courtesy John Atkinson Grimshaw: Spirit of the Night, 1879.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: