Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 17-18/3 2018. Snutkoll.

Världen: Demonstrationer avgår varje lördag kl 13 från Götaplatsen i Göteborg för att protestera mot Turkiets folkmord på Afrin-kantonen i norra Syrien. Hela världen måste mobiliseras för att rädda Rojava, alla, från politiker till gräsrötter! Helst borde Sverige skicka militär trupp för att slåss mot Turkiet och för kurderna. Äntligen kunde våra Jas-plan göra nytta på rätt sida och för en rättvis sak – det vore på tiden.

Världen: Rysslands kommunistparti är det näst största efter Putins och brukar få minst Logo.svg20% i valen. Men i presidentvalet tränger sig Putin alltid före med hjälp av sitt riggade totalitära system. Många ryssar längtar nu tillbaka till Sovjettiden på gott och ont. Den ryska vänstern bojkottar presidentvalet på söndag.

Sverige: SD. Kent Ekeroth sällar sig till Almqvists exil i Ungern. Och bildar en liten extemistkoloni i extremistlandet. Sverige är inte tillräckligt höger för dessa herrar. Skönt att bli av med dem. Under tiden slits SD sönder av interna strider; nya utbrytargrupper bildas och Kasselstrand försöker lansera det ännu mer högerextrema Alternativ för Sverige, AfS. Det kommer inte att gå så bra.

Sverige: Vad är snutkoll.se? Det är Föreningen Kollektiv Säkerhets (FKS) sajt. Föreningen är bildad på initiativ av människor som på olika sätt är engagerade i civilsamhället. Vi är studenter, människorättsaktivister, jurister och andra som anser att så väl det civila samhället som de statliga institutionerna bör präglas av demokrati och transparens. FKS arbetar med att skapa plattformar för utbildning och inflytande inom säkerhets- och rättighetsfrågor. Syftet med föreningen är att öka medborgarinflytandet över den gemensamma säkerheten. Detta ska uppnås genom att verka för en demokratisering av de funktioner i samhället som är avsedda att tillgodose allmän ordning och säkerhet; främst handlar det om Polismyndigheten och de myndigheter som utövar tillsynen över den.

Vi anser att bristande inflytande över samhällets förvaltning är en säkerhetsfråga och en demokratifråga. Utifrån ett medborgarperspektiv är det av fundamental betydelse att statens representanter kan hållas ansvariga för ev. missbruk av sina maktbefogenheter. Framför allt när det kommer till våldsanvändning gentemot civila. Snutkoll.se är ett FKS-projekt med syftet att öka allmänhetens kunskap om polisens befogenheter och de grundlagsskyddade rättigheterna. I första hand riktar sig projektet till tonåringar och unga vuxna, men målet är att alla grupper i samhället ska nås av informationen.
http://www.snutkoll.se/

Malmö/Lund: Malmö Stadsteater hånar Bob Dylan och hans fans i pjäsen ”Dylansällskapet”. Ett lågvattenmärke.

Konsten: Mjellby Konsthall i Halmstad visar utställningen ”Bauhaus Situationiste 1960–1975” 10 februari–20 maj; den skandinaviska delen av Situationistiska Internationalen som var verksam på Drakabygget i Örkelljunga efter brytningen med den mer teoretiskt avancerade franska avdelningen. Man sysslade med måleri, skulptur och happenings.


bauhaus

Courtesy Jörgen Nash: Riksvapen, 1970.

***

I övrigt anser jag att det obsoleta kommersjippot Thomanders Jul skal läggas ner och pengarna oavkortat gå till Lunds hemlösa.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: