Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10/3-11/3 2018. Kvinnor i kamp.

Världen: Över 5000 kvinnor deltog i Zapatistas toppmöte ”Kvinnor i strid”. Den första internationella sammankomsten för politik, konst, sport och kultur för kvinnor i kamp är uteslutande av rebellkvinnor för rebellkvinnor. Tusentals kvinnor från hela världen deltog i ett möte i Zapatistas territorium under torsdagen för att hålla ”den första internationella samlingen av politik, konst, sport och kultur för kvinnor i strid”. Värd är kvinnor från Zapatistarmén för nationell befrielse i Mexikos sydöstra bergsområde. Mötet äger rum i Caracol of Morelia, en autonom kommun i Maya Tzotz Choj-zonen i Chiapas, Mexiko, mellan 8 och 10 mars 2018 (Telesur/Anarchimedia). På flera platser jorden runt har Kvinnodagen samlat både hundratusentals och rentav miljontals deltagare: 1 miljon i Barcelona och Madrid sammanlagt. Mäktigt.


zapatista


Sverige: Nazisterna från Nordiska Motståndsrörelsen misshandlade och ofredade flera personer i centrala Stockholm. Mindre än 24 timmar senare hade polisen redan lagt ner utredningarna. Ett antal NMR-nazister hade samlats vid Odenplan i centrala Stockholm för att dela ut propaganda. Den nazistiska närvaron ledde ganska snart till våld. Bland annat uppges NMR ha misshandlat en person som tackade nej till ett flygblad (aktuelltfokus). Det var gott om vittnen men polisen visade likgiltighet inför händelsen och lade snabbt ner utredningen. Under lördagen dök NMR upp på Sergels torg och sammandrabbade med antifascister. Polisen avpolitiserar händelsen och talar istället om ”falanger” och ”stök”. Skärpning för i h-e!

Malmö/Lund: Skissernas Museum i Lund är ett av tre nominerade museum till Årets museum 2018.  ”Skissernas museum arbetar innovativt med en nära koppling till forskning och kunskapsförmedling för många olika grupper i samhället.” står det bland annat i motiveringen (skd). Välförtjänt!

Konsten: S. Jacobson: Min senaste målning.


senaste.jpg

Svart/Vitt/Grått/Orange.

 

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 mars, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: