Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 8/3-9/3 2018. Vår i luften.

Världen: 8 mars är den Internationella Kvinnodagen som instiftades av anarkafeminismrevolutionären Clara Zetkin 1910. Redan från början ställdes socialistiska paroller som skiljer denna dag från senare borgerliga kommersiella påfund som ”Mors dag”.

#Metoo kan ge Kvinnodagen en extra skjuts i år och SAC har också utlysts en central kvinnostrejk.  I vår tid är 8 mars en kampdag för feminism, socialism och jämlikhet och anarkafeminismen med sin lila/svarta eller rosa/svarta fana är numera en av de framträdande tendenserna i demonstrationstågen.

Läs intervjun med aktivisten Kina Sjöström! https://www.etc.se/intervju/det-kanns-inte-som-att-det-finns-nagot-alternativ-till-att-forsoka-forandra

kina

Kina Sjöström. Foto courtesy Elin Björklund/ETC.


Världen: Hundratals mödrar tar över Colorado Capitol Building för att sätta press på lagstiftarna om vapenkontroll (Huffington Post).

Sverige: Nyligen lagstiftade Island mot lönediskriminering av kvinnor, men i Sverige ser det värre ut. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB är det justerade lönegapet mellan kvinnor och män 8,5 procent (aktuelltfokus).


Malmö/Lund: SMHI:s meteorolog: ”Ni kommer att känna vår i luften i dag”. Efter barmark och kyla kommer nu sol och värme till nordvästra Skåne (SDS).

Konsten: Raja Ravi Varma. Här kommer ännu en variant (#3) på talets, konstens och undervisningens gudinna Saraswati med de traditionella attributen sitaren och påfågeln nu av indiske konstnären Raja Ravi Varma. (Nej, hon har fortfarande inte en Iphone i en av sina många händer) 🙂 . Kvinnorörelsen i Indien är på uppgång i kampen mot våldtäkter, den djupt rotade misogynin och lönediskriminering.rajaRaviVarma-saraswati-1896

Courtesy Raja Ravi Varma: Saraswati.
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: