Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 21-22/2 2018. Hanna Ryggen.

Världen: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ”köpte” välvillig rapportering från ett av Israels ledande medier, i utbyte mot olagliga ekonomiska favörer. Det befarar polisen, som det senaste dygnet gripit sju misstänkta (DN).

Sverige: Den så kallade ”Lasermannen” John Ausonius dömdes idag av en domstol i Frankfurt till livstids fängelse för det 26 år gamla mordet på en kvinna i Tyskland. John Ausonius står i Tyskland åtalad för att år 1992 – alltså precis innan han greps i Sverige – ha mördat den 68-åriga garderobiären Blanka Zmigod i Frankfurt. Enligt åklagaren har Ausonius anklagat kvinnan för att ha stulit en minidator ur hans ficka. Efter bråket sköts kvinnan ihjäl med samma typ av ammunition som Ausonius använde vid sina dåd i Stockholm (Dagens Juridik).

Sverige: Kajsa Ekis Ekman avbokades i tisdags
från en konferens i Göteborg som arrangerats av Roks. Detta efter att i två debattartiklar ha reflekterat kritiskt kring idén att man själv kan definiera sin könstillhörighet (DN).

Malmö/Lund: Ett forskningsprojekt om att använda järnmolekyler i utvecklingen av solceller och solbränsle ska nu inledas vid Lunds universitet. Kemiprofessor Kenneth Wärnmark, som leder forskargruppen och arbetat med ämnet i flera år, har fått 35 miljoner kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning för projektet (skd).

Konsten: Charles Bell.


charlesBell-kandy-kane-rainbow-1994

Courtesy Charles Bell: Kandy Kane Rainbow, målning, 1994.

***

Rekommenderas varmt: Politiska textilkonstnären Hanna Ryggen (1894-1970) upplevs av nutida textilkonstnären Linnéa Sjöberg på svt Play. En underbar film. https://www.svtplay.se/video/17047386/konsthistorier/konsthistorier-sasong-2-textil

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: