Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 18-19/2 2018. Förvirrat om Finska Revolutionen.

Världen: Israel deporterar den afrikanska folkgruppen ur landet. Deportationerna av 37.000 afrikanska invandrare, som regeringen dömer ut som ”olagliga infiltranter”, förväntas börja i mars. Statens planer har drabbats av hård kritik från överlevare från Förintelsen och utlöst demonstrationer av invandrings- och människorättsförespråkare som säger att utvisningarna ”inte är den judiska vägen”.(cbc.ca) men etnisk rensning av nationen är vad vi vet en etablerad israelisk tradition.

Världen: En eldsvåda har drabbat den viktigaste helgedomen i tibetansk buddhism – Jokhang-klostret i Lhasa, Tibet. Inga dödsfall rapporterades. Kinesiska statsmedia säger att branden startade på lördagskvällen och slocknade snart. Skadornas omfattning på kulturella reliker är oklar (BBC).

Världen. Det fruktade kriminella gänget MS-13 som uppstod i El Salvador sprider sig i USA. Orsaken är enligt New York Times att det inte finns tillräckligt med socialarbetare som kan ta hand om nyanlända ungdomar. Istället sugs de upp av MS-13. Trumps utvisningspolitik har därmed fått motsatt effekt. (New York Times).

Världen: Den fackliga världsfederationens generalsekreterare nekades visum av USA:s regering. WFTU är en stark, klassorienterad internationell fackföreningsorganisation med 92 miljoner medlemmar i 126 länder över hela världen. Sedan sitt grundande i oktober 1945 och fram till idag är dess historia offentlig och välkänd. WFTU fördömer USA:s regering som har nekat att utfärda inresevisum till USA för dess generalsekreterare George Mavrikos (Riktpunkt).

Sverige: I april inför Sala och Fagersta avgiftsfri kollektivtrafik på prov. Tillsammans med grannkommunen Avesta, som är inne på sitt sjätte år, bildar de då en storregion för nolltaxa. ”Alla kommuner där nolltaxa funkar är goda exempel i debatten”, säger Anna Nygård på den framgångsrika organisationen Planka.nu, som vill ha avgiftsfri kollektivtrafik i hela Sverige (ETC). Motstånd lönar sig! Igen.

Malmö/Lund: Ett högerextremt möte i en lokal på Bantorget i Lund orsakade en konfrontation med antirasister på vägen dit. IOGT-NTO som hyr ut lokalen säger sig vara förvånade över mötets innehåll. Ingen har gripits men polisanmälan är upprättad enligt Sydsvenskan. https://www.sydsvenskan.se/2018-02-18/polisen-ryckte-ut-till-bantorget-i-lund-efter-brak

 


mannerheim4juni1942

Adolf Hitler och Gustav Mannerheim 4 juli 1942.


Malmö/Lund: Heidi Avellan i Sydsvenskan jämför Finska Revolutionen 1918 med kriget i Rwanda. Ohistoriskt och politiskt förvirrat. Finland 1918 var ett klasskrig och fascisten Mannerheims kontrarevolution, Rwanda 1994 var en opolitisk etnisk-religiös konflikt.

Läs Väinö Linnas ”Upp trälar”, Heidi Avellan!

Konsten: Endre Bartos (1930-2006).


EndreBartosSeaFlowerPetal

Courtesy Endre Bartos: Sea Flower Petal.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: