Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 16-17/2 2018. Freak incidents.

Världen: Vapenvåld i USA. Varje dag dör i snitt 96 amerikaner av skjutvapen. Av skjutvapenrelaterade dödsfall i USA varje år är cirka 62 procent självmord. Nästan 130 000 människor mördas av skjutvapen varje år. Sju barn eller tonåringar dör i snitt varje dag av skjutvapen. Sedan 2013 har det skett nästan 300 skolskjutningar i USA – ett snitt på ungefär en gång per vecka.

Och det rör sig aldrig om berättigat revolutionärt våld som på Black Panthers tid utan vanligen om helt onödiga och meningslösa dåd (freak incidents) där oreglerad tillgång till handeldvapen i den kaotiska kapitalismen är den gemensamma nämnaren. USA är också det land där kapitalismens olösliga motsättningar är som tydligast. Våldsdåden kan också ses som ett misslyckat försök att lösa dessa sociala paradoxer. Där ligger Malmö i lä. Den våldsammaste staden i USA är Chicago med c:a 1000 mord om året.

Sverige: David Sandbergs 30 minuter långa kritikerrosade actionkomedi ”Kung Fury” hade världspremiär vid filmfestivalen i Cannes ifjol och ska nu bli långfilm med bl.a. Arnold Schwartzenegger. David Sandberg är en stor begåvning, det står klart. Och roligt Kung Fu-våld på filmduken är iallafall bättre än blodiga freak incidents i klassrummen.
Malmö/Lund: Härbärge måste flytta – letar ny lokal.
Som vi nämnt tidigare måste härbärget på Smålands nation stänga den 30 april och nu letar föreningen Hjälp tiggare i Lund en ny lokal.– Det finns en risk att människor kan tvingas bo på gatan, säger Mattias Svahn, som är ordförande i föreningen (skd).

Konsten: Latuff.


Latuffe-Irak-Afghanistan-Libya-Syria-Iran-war-businessman2-185x350

Courtesy Latuff.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: