Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10-11/2 2018. Folkparken i Lund blir Kulturhus.

Världen: Actually Existing Anarchism. Fler avsnitt kommer. Tack till gatorna.info!

 

Världen: Kan anarkismen lära oss något om demokrati? frågar sig Washington Post. Svaret är enligt många inklusive mig kort och gott ”ja”. Anarkism är demokrati tagen på allvar. Jag har väntat länge på denna uppenbara uppenbarelse! Låt oss nu seriöst diskutera  hur det frihetligt socialistiska samhället ska gestaltas till folkmajoritetens fromma.

Världen: Island tar nu ett rejält steg framåt för att bli mer jämställt. En ny lag ska göra så att löneskillnaderna mellan män och kvinnor suddas ut fram till 2020. Den nya lagen trädde i kraft 1 januari 2018. Företag med minst 25 anställda ska nu få en statlig certifiering för sin lönepolicy (metro).

Sverige: Sjöstedt kritiserar S för ”högerglidning”. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill sänka riksdagsarvodena och i stället höja pensionerna. Ok. Men lappa och laga på det kapitalistiska utsugarsystemet så att det upplevs litet mer komfortabelt… I sitt tal på partikongressen angriper han alltså Socialdemokraterna för att ”glida högerut”. Men Sjöstedt verkar inte ha uppfattat att hela den partipoliska skalan inklusive (v) har förskjutits kraftigt högerut: (v) idag är vad (s) utgjorde för inte alls länge sedan. En lista med namnet ”Egendom är stöld” skulle däremot kunna vara något. Det lär vi inte få se.

Malmö/Lund: Nu genomförs första etappen i Folkparken i Lund. Äntligen! Ett underlag för första etappen av Folkparkens omvandling till kulturhus har nu tagits fram av kultur- och fritidsförvaltningen (skd). Något säger mig att det kommer att ta tid men det kan det väl få göra bara det blir bra!

Konsten: Just nu läser jag korrektur på min lilla konstbok. Medan ni väntar på den en helt annan bild: Kunskapens gudinna Saraswati. (Det är inte en mobiltelefon hon håller i en av sina många händer) 🙂


saraswati2

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 februari, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: