Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10/2 2018. ”Vi är inte förvånade”.

Världen: Nytt ras på New York-börsen. USA-börserna fortsatte att hacka och halta betänkligt på torsdagen och alla tre stora index föll rejält, säger Jonathan Corpina på mäklarfirman Meridian Equity Partners (svt). It’s goin down…again…

Världen: Anarkismen är flitigt omnämnd i det internationella nyhetsflödet denna vecka, och även i mainstream-pressen (aka borgarmedia) som Washington Post och The Guardian. Det handlar ofta om Ursula K. Le Guin – man har alltså posthumt upptäckt att denna fantastiska författare även var anarkist – men också om ett anarkistiskt socialt center i Grekland, exempelvis.

Austin Chronicle har en uppskattande artikel
om två anarkistiska boklådor i denna stad, nämligen Monkeywrench Books och Brave New Books. ”Both stores are anti-state, placing emphasis on ways of thinking outside the mainstream, wanting to ‘shake the Etch A Sketch’ of the social order”. Det låter som India Däck Bokcafé i Lund eller Bokcafét i Jönköping. Och så ser det ut över hela planeten. När det nuvarande samhället kollapsat och ett nytt ska byggas upp är vi i alla fall ordentligt pålästa.

Sverige: De senaste nyheterna från Sverige hittar man ibland i utländsk press. Så nu får ni veta detta före de svenska tidningarna:

”Bagdad – Konungariket Sveriges regering har bidragit med ytterligare 12 miljoner US-dollar (100 miljoner kronor) till UNDP: s finansieringsfacilitet för stabilisering (FFS), som finansierar initiativ för snabb stabilisering av områden befriade från islamiska staten irak och levanten (ISIL). Sveriges totala bidrag till detta är sedan 2015 26 MUSD (212,1 Mkr).

UNDP:s stationerade representant i Irak, Ms. Lise Grande, säger: ”Enastående framsteg görs på de områden som nyligen har befriats. Det är underbart att se att människor väljer att återvända hem och börja bygga upp sina liv och samhällen igen, ingenting är viktigare, men omfattningen av förstörelsen och skadan ska inte underskattas, särskilt i Mosul. Därför kommer detta generösa bidrag från Sverige i rätt tid ” (reliefweb).

Malmö/Lund: Du trodde nog att julen äntligen var slut. Men nu har Lunds Kommun anslagit 400 000 kronor, nästan en halv miljon sammanlagt, till det urfåniga kommersjippot ”Thomanders Jul”  omtalar Lokaltidningen Lund. En julklapp från borgare till borgare – som om det skulle behövas! Osmakligt. Gör något åt behovet av kulturhus i stället – där kunde dessa pengar göra nytta i en vettig verksamhet för alla samhällsklasser.

Konsten: ”Maktmissbruk kommer sällan som en överraskning” är ju en av konceptkonstnären Jenny Holzers’ berömda truismer (bilden nedan). Och konstvärlden vrider sig fortfarande i plågor efter #me too. Förre redaktören på Artforum fick avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier när tusentals kvinnliga konstnärer, inklusive berömdheter som Barbara Kruger, Miranda July och Cindy Sherman, skrev ett öppet brev till webbplatsen för en ny feministgrupp som kallar sig ”Vi är inte förvånade”. Men det går inte bättre med en ny (manlig) redaktör för Artforum. Nu protesterar man ännu en gång mot Artforum, nu för att man avvisat en rättegång med en före detta anställd, Amanda Schmitt, som utsatts för liknande händelser. Detta berättar Artnet.com om här:

Nej, vi är inte förvånade.  Konstvärlden som institution – och inte bara Artforum – är förvisso elitistisk, sexistisk och korrupt. Så ”Bombardera högkvarteren!” som en viss bekant kines har sagt en gång lär komma att bli en fortskridande process. En Kulturrevolution inom konstvärlden och mot det akademiska tyranniet skulle verkligen behövas.


jenny

Courtesy Jenny Holzer: (Truism). Abuse of Power comes as no Surprise.

***

Veckans rubrik:De vedervärdiga – Myrdalskultens bloggar och tidningar.http://blog.zaramis.se/2018/02/06/de-vedervardiga-myrdalskultens-bloggar-och-tidningar/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: