Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 14/1-15/1 2018. Egs graffitikonst.

Världen: Legal marijuana minskar våldet säger USA-studie. Mord och våldsbrott har visat sig ha minskat mest i stater som gränsar till Mexiko där narkotikakarteller förlorar affärer till reglerad marijuana som säljs lagligt på apotek i Kalifornien. Införandet av medicinska marijuanalagar har lett till en kraftig minskning av våldsbrott i amerikanska stater som gränsar till Mexiko, enligt ny forskning (The Guardian).

Sverige: Jag gillar att läsa Internationalen och många enskilda svenska trotskister är bra kamrater. Trotskismens problem är Trotsky själv. Han var med och bildade det första arbetarrådet i Petrograd 1905 och han krossade det sista arbetarrådet i Kronstadt 1921. Trotskism och Stalinism går inte att skilja åt sen dess. Vad skulle hänt om Trotsky och inte Stalin tagit över efter Lenin i Sovjet? Antagligen ingen förändring i Partiets förtryck av proletariatet, de andra vänsterorganisationerna, anarkisterna och arbetarråden. https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/12/21/ingemar-johansson-kronstadt-1921/

Malmö/Lund: Äldreboende stängs – anhöriga upprörs. Äldreboendet Ärtan på Kobjer läggs ned. Den sista mars ska huset vara tömt men vart de sexton boende ska ta vägen är ovisst. Mona Schlyter vars mamma bor på Ärtan är förkrossad. – Mamma överlever inte en flytt, säger hon (SDS). Så här gör man inte mot åldre! Skäms på er Lunds Kommun! Gamla och värnlösa människor ska kunna garanteras trygghet. Om vi nu lever i ett civiliserat samhälle vill säga.

Konsten: Egs. Graffitimålaren Egs är känd i graffiti– och konstkretsar i Finland och internationellt. Han delar upp sina arbeten i traditionell graffiti och mera civiliserade verk och fyller nu Konsthallen i Helsingfors med de senare nämnda. Mycket av Egs soloutställning, Writing my diary, är bläckmålningar – kartor i svart och vitt, i vilka ingår bokstäverna E, G, S, men som inte åskådaren alltid lyckas urskilja. Ett exempel är en stor mural i Konsthallens huvudsal som Egs har sprejat på plats veckan innan vernissagen En del av verken har ett politiskt budskap, som serien Europe’s biggest shame, som kommenterar flyktingkrisen i Europa (Yle).


egs

Courtesy Egs.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 14 januari, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: