Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 3/1-4/1 2018. (S) vill inskränka strejkrätten. WTF?

Världen: Fem dagars protester runt om i Iran hade i går krävt över 20 dödsoffer. Demonstranterna har mött en massiv närvaro av säkerhetsstyrkor och över 500 personer uppges ha gripits (GP). Revolution never comes with a warning.

Sverige: Den långtgående konflikten
mellan Hamnarbetareförbundet och APM Terminals har fått en ny vändning. Nu går den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (s) ut och kräver en inskränkning av strejkrätten. ”Näringslivet har velat ha den här lagstiftningen länge, där det är möjligt för en arbetsgivare att hänvisa till att det redan finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Man vill ha den öppningen till avtalsshopping, möjligheten att byta till ett billigare avtal och en mer medgörlig facklig motpart”, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot Hamnarbetarförbundet (DN).

Skamligt, (s)! Att socialdemokraterna med LO vill inskränka strejkrätten är helt förkastligt och ett uppenbart förräderi mot arbetarklassen. Istället borde APM tvingas att acceptera majoritetsfacket Hamnarbetarförbundet som avtalspartner.

Malmö/Lund: Sydsvenskans ledarskribent Per T Ohlsson brukar ju recensera partiledarnas utseende. Nu har han gått över till att ställa deras horoskop (31/12). Kvalitetsjournalistik?

Malmö/Lund: Koncepthallen. Konstkritikern Thomas Millroth är välvillig mot Lunds Konsthalls nuvarande konceptutställning, men han är tämligen ensam om det. ”Nackings utställning med den psykedeliske Sture Johannesson 2004 var sensationellt bra men den var tyvärr bara ett undantag från den akademiska linjen. Faran är att Nacking riskerar Konsthallens framtid genom sin vägran att vidga perspektiven” skrev Expressen 29/2 2016 och det gäller fortfarande.

Konsten: Edward Burne-Jones (1833-1898).


burne-jones

Courtesy Edward Burne-Jones: The Heart of the Rose, 1889.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: