Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 30-31/12 2017. I huvudet på en anarkist.

Världen: Polen, Ungern, Ukraina, Slovakien och Tjeckien leder den europeiska extremhögerligan och står i flitig kontakt med Trumps administration. Är detta framtiden ligger vi illa till men det finns lyckligtvis växande motkrafter både i Europa och i USA inför 2018.

Sverige: Bloggen ”I huvudet på en anarkist” drivs av en ”22-årig anarkofeminist-brutta från Stockholm”. Det är klart, enkelt och hands-on. En bloggbesökare som kallar sig Lisa ställer där den fråga som alla anarkister (dock aldrig bombliberaler) får förr eller senare: ”Med tanke på att du är en anarkist betyder det att du förespråkar våld?” Här kommer svar på tal som jag tagit mig friheten att citera nedan.

”Hej Lisa! Det finns en traditionell, allmän bild av anarkismen där ideologin är en våldsam rörelse som vill ”riva ned” samhället. Men jag vill berätta för dig om anarkismens tro om hur samhället ska fungera. Vi tror att alla människor föds som varelser som av naturen fungerar i ett samhälle. Utan någon kontroll från varken staten eller ett ekonomiskt system som kapitalism får människor pröva sina solidariska vingar. Friheten (som är en av anarkismens grundpelare) kommer inte naturligt utan är något som, enligt oss, är en social produkt. Denna produkt kan uppnås genom att ett fritt samhälle ”producerar” hälsosamma och fria individer. Och tänk dig själv, om människor i ett samhälle får leva fritt och vara nöjda, vad skulle det finnas att bruka våld mot? Att våld brukas idag, överallt i världen, kan inte ha undgått någon och mycket ofta beror det på missnöje, t.ex. missnöje med ett styre i ett land och andra orättvisor. Jag vill alltså tro på ett icke-kontrollerat samhälle där människor lever i samexistens i en sådan hög grad att våld inte är ett alternativ”.  http://ihuvudetpaenanarkist.blogg.se/

Jag tycker hon uttrycker det bra. Anarkister vill naturligtvis avföra våldet från alla mänskliga relationer. Paradoxen är att våldets och förtryckets ursprung Staten och Kapitalet inte låter sig avskaffas med fredliga medel – som till exempel Chile 1973 nästan övertydligt visar. Vi har inte valt denna situation. Så istället för att rösta eller göra ingenting alls måste vi ständigt i tanke och handling förbereda Det Stundande Upproret. Ännu en liten tid har vi på oss att ingripa i historiens gång. Med kärlek, ilska och anarkismens oslagbara diskurs som sprider sig över världen i denna minut.


Malmö/Lund: För 40 år sedan, 1977, kom punken till Sverige. Alla kunde spela och musikskapandet demokratiserades. Det firar SVT med den tredelade dokumentärserien Eran vars första avsnitt sänds ikväll (skd).


Konsten: S. Jacobson: Tankeformer.


96

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 december, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: