Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 29-30/12 2017. Bara så cringe.

Världen: I en ny artikel i tidskriften Intelligence visar James Flynn att de skandinaviska länderna nu faller i IQ (Forskning & Framsteg). IQ mäter egentligen bara den kulturbetingade förmågan att svara på ett IQ-test men kan ändå ge en sorts grov uppfattning om det vi kallar för intelligens. De högerextrema och högerpopulistiska rörelsernas framväxt skulle kanske kunna vara ett tecken på denna vikande tendens. Hm. Men det finns förstås flera andra bakgrundsvariabler. http://fof.se/artikel/iq-sjunker-i-de-skandinaviska-landerna

Sverige: Jan Guillou ägnar en hel krönika åt – snus. Det är naturligtvis riktigt att ”snus räddar liv” på de som annars skulle röka, men nu har han nog kommit till slutet av sin lista på pigga journalistiska uppslag.

Sverige: ”Den andra tidningen”
som man säger på Aftonbladet kör en artikelserie om äldre nordiska kvinnor som ägnar sig åt sexturism i Gambia – men utan någon som helst kritik, tvärtom. Dessa välbeställda vita kvinnor i pensionsåldern utnyttjar sitt koloniala övertag visavi unga fattiga svarta män. Det finns en lag i Gambia som förbjuder ”manlig prostitution” och i Sverige blir det olagligt att köpa sex utomlands från och med 1/7 2018. Det hindrar inte den borgerliga kvällspressens entusiasm över detta fenomen garnerat med de vanliga eufemismerna typ ”älskar att dansa”. Det är bara så cringe.

Malmö/Lund: ”Tack så mycket Malmö för att vi fick fira jul tillsammans med er. Just ikväll gick det lite väl vilt till och vi måste nog stänga igen bokhandeln ett tag. Men oroa er inte för oss, vi kommer tillbaka en annan gång!” skriver gatukonstnärerna Anonymouse på Insta. ”Vi har alltid nya idéer, som vi inte riktigt kan avslöja så klart! Det känns underbart att så många bryr sig om något så litet” (skd).

Konsten: Lisa Westergren (f. 1985): Print. Detta är en kombination av hard edge och atmosfäriskt måleri som är helt underbart. Känslan av ett rum som badar i eftermiddagssol kommuniceras här med helt nonfigurativa medel.

lisaWestergren
Courtesy Lisa Westergren  https://lisawestergren.wordpress.com/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 december, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: