Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 18-19/12 2017. Samtycke.


Världen: Counterpunch skriver om CIA’s kulturkamp
mot vänstern som kidnappade den moderna konsten. Bildens död och den individualistiska nihilismen i den abstrakta expressionismen som gjorde New York till konstens nya huvudstad efter kriget backades upp med CIA’s miljarder. https://www.counterpunch.org/2017/12/15/assassins-of-the-image-the-cia-as-cultural-gatekeeper/

Sverige: Antisemitismen i Sverige minskar
skriver zaramis.se som kommentar till en artikel i GP. ”När det gäller sammanblandningen av Israel och judendom, Israel och judar så bortses från att många judar medvetet underblåser uppfattningen att Israel och judar hör ihop, att Israel företräder judarna och att alla judar måste försvara Israel. En sådan person är Judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky i Göteborg som ser försvar av Israel och Israels politik som en av den Judiska församlingens viktigaste uppgifter”.

Sverige: Den nya lagen om samtycke
träder i kraft 1 juli 2018. Här finns innehållet punkt för punkt: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/punkt-for-punkt-sa-ser-forslaget-om-samtyckeslag-ut Här kommenterar ”Ensam mamma röker” lagen: https://gatorna.info/threads/om-att-ha-is-i-magen-samtycke-och-hundkiss-1123/

Sverige: Alex Schulman om svt:s ”På Spåret” : ”Sammanfattningsvis: En lång rad okända journalister visar sig kunna väldigt lite i en frågesport som leds av två ironiker. Och detta är Sveriges mest sedda program 2017. Det är en märklig tid att leva i.” (Expr.)

Malmö/Lund/Konsten: Vassil Simittchiev 16 december 2017 – 4 februari 2018. Ännu en totalt icke-estetisk och meningslös utställning på Koncepth…Konsthallen med de vanliga installationerna av stenar och grenar och halvfärdiga filosofiska koncept. Det går inte heller att kalla detta för politisk protestkonst, vilket hade varit välkommet så här i jultid.

Vad som helst kan visas i denna lokal så länge det inte är vackert eller meningsfullt och på så sätt finns det mycket att välja på. Men ”konsten skall vara till hjälp för människan” som Robert Karl Oskar Broberg sa en gång, och ”en fröjd för ögat” som Matisse påpekade. Det borde också gälla ahistorisk anti-konst men så är icke fallet. Är det modernt och gränsöverskridande? Knappast. Är det konst? Eh…nej, inte annat än i kontexten. Och detta räcker inte för att skapa uppmärksamhet, på sin höjd en gäspning.


åke hedström

Vassil Simittchiev. Foto courtesy Åke Hedström.

***

Vidare läsning: ”Tio teser om samtidskonsten”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/07/10/tio-teser-om-nutidskonsten/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: