Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 15-16/1 2017. Judar och muslimer mot antisemitism.

Världen: Tortyr utförs fortfarande i Guantanamo Bay trots amerikanskt förnekande säger FN-utredare. Även om Washington förbjöd ”utökad utfrågningsteknik” för nästan ett decennium sedan, säger rapporter att en fånge har blivit föremål för behandling förbjuden enligt internationell rätt (The Independent). Obama lovade att avskaffa Guantanamo vilket inte skedde, och Trump vill istället utvidga detta utomrättsliga koncentrationsläger; han håller stilen.


Sverige: ”Det är vår uppgift som judar i Sverige
att motverka antisemitismen, att jipfverka för en dialog mellan muslimer, kristna och judar i vårt land. Rasism, islamofobi och antisemitism är samma andas barn. Dess uttryck i tal, skrift och handling måste påtalas och bekämpas av oss alla”. — Olle Katz och Ilan Cohen, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) http://jipf.nu/nyhet/pressmeddelande-antisemtismen-m-ste-bek-mpas

Malmö/Lund: ”Jag tycker att ryttarstatyn av Karl X Gustav ska bort från Stortorget i Malmö. Den är helt otidsenligt och alltför dominerande med sin höjd och placering mitt på torget” skriver Bo Mårtensson i SDS. Helt riktigt. Bort med dessa anakronistiska mördarkungar! Det finns oändligt många som bättre hade fyllt platsen än Skånes förtryckare. Hasse Alfredsson hade passat bättre, om inte ett konstverk finns att tillgå. Den nationalchauvinistiska Tegnerstatyn i Lund är också tvivelaktig – varför inte Sam Ask? Och sen finns det mängder av kvinnor att välja på som betytt mycket för Skåne.

Konsten: Steve Cutts. En välbehövlig kritik av julraseriet.


tomte

Courtesy Steve Cutts.

***

Citatet: ”Minst intoleranta på alla sätt är extremvänstern”. Anders Svensson går igenom en undersökning om antisemitism. http://blog.zaramis.se/2017/12/10/vilka-ar-antisemiter/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 december, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: