Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 15/1 2017. Jessica Hallbäck.

Världen: Norge avkriminaliserar droger. Det står nu klart efter att det finns en majoritet för förslaget i stortinget, skriver VG. Norge tar alltså efter Portugal, som införde ett liknande system 2001. Tanken är att en missbrukare behöver vård istället för juridiskt straff (Metro). Sverige borde ta efter Norge i detta fall eftersom den nuvarande narkotikapolitiken dödar.

Sverige: Sexistisk och rasistisk reklam förbjuds
i Stockholm. Beslutet fattades på torsdagen av Trafiknämnden i Stockholms stad. – Som politiker känner jag att vi har ett extra ansvar för att invånarna ska känna sig trygga, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén till Resumé. Bra beslut – SDs reklamkampanj i tunnelbanan kan inte upprepas nu och HM och Lindex kommer ingen heller att sakna.

Sverige: Ett par hundra kronor mer i månaden kommer gymnasieelever och universitetsstudenter att få från och med nästa år. Det beslutade riksdagen på torsdagen, när man röstade ja till regeringens förslag om att höja studiebidragen (Expr.) Bättre än ingenting kanhända men det borde vara mer.

Malmö/Lund: Stöd de åtalade miljöaktivisterna! Fem av Klimatfrontens miljöaktivister står åtalade för att ha tagit sig in på Öresundsverket för att protestera mot den pågående utbyggnaden av fossilgas i Sverige. Aktivisterna riskerar nu böter. I en tid där det är fullt lagligt att förstöra klimatet men inte att förhindra det, är det tur att det finns solidaritet! Swish: 123 351 42 13. Kontonr: 8214-9, 944639466-1. Märk bidraget med ”Klimatfronten” – Nätverket Klimatfronten i Malmö.

Konsten: Jessica Hallbäck. Bakom den feministiska och ofta roliga konsten hittar vi Jessica Hallbäck, frilansande skribent, konstnär och kreatör som gjort gatukonst under många år. – När jag började åka tunnelbana kom jag på att jag kunde vända på reklamen och skriva på baksidan, säger hon. – Jag hoppas att det ska få några fler att tänka till. Jessica Hallbäck har alltid pennor med sig, och när det är lugnt i tunnelbanan kan hon plocka ned en skylt och sitta och rita ned sitt budskap i vagnen (Expr.)

”Det är ju knäppt att vi matas med reklam
varje dag men aktivt måste söka upp konst” säger Jessica. Min egen favorit av hennes budskap är ”Vi hör inte hemma i skuggorna” (nedan). Politisk konst när den är som bäst. Keith Haring ritade med krita på de vakanta annonsplatserna i tunnelbanan i New York på 1980-talet, men det här är ännu bättre.


jessica2

http://www.pictame.com/user/jessicahallback/25963825/1584010456498397343_25963825

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: