Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 11/1 2017. Konst för Alla.

Världen: Medvind för Maduro när Venezuela går till val. President Maduros socialistparti väntas segra över en splittrad oppositionen i helgens venezolanska lokalval (Fria). Man önskar att landet fick fred så att fattigdomsbekämpningen kunde få fortsätta.

Världen: Det har talats mycket om antisemitism efter protesterna mot Trumps öppet provokativa Jerusalemutspel. Naturligtvis är det staten Isreals förtryck och vägran till fred palestinierna vänder sig mot, att Israel befolkas av judar (och inte av en blandad befolkning, vilket vore det naturliga) är liksom inte deras fel och samtidigt problemets kärna. Antisemitism är helt oacceptabelt, men Israels fördrivning, koloniala förtryck och ockupation är oacceptabelt i samma grad. Om man nu kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Sverige: Kajsa Ekis Ekman förespråkar en nordisk union som alternativ till EU. Det är naturligtvis en bra idé; de nordiska länderna skiljer sig på flera sätt positivt från andra, med viss jämlikhet och viss jämställdhet. Och en för tillfället stark ekonomi. Men då måste en sådan union hållas ren från 1800-talsmässig nationalchauvinism och rasism. NMR förespråkar också en nordisk union – med nazismen som överideologi.

Malmö/Lund: Röda Kapellet är (v):s välkända socialistiska blåsorkester i Lund. Lördagen den 16 december klockan 18 är det dags, i Magle konserthus. Röda Kapellet förenar sig med Lundagruppen Anitmakassar och saxofonisten Per Thornberg, som också arrangerat många av låtarna. Liberation Music Orchestra var ett löst sammansatt kollektiv av skickligt jazzfolk, som Charlie Haden drog ihop emellanåt för att spela och spela in musik med frihetsförtecken och mot krig och imperialism.Det handlade om nya kompositioner, men också latinamerikanska folksånger, (SDS).

Konsten: Niklas Östholm (red): Konstfrämjandet 70 år. Folkrörelsernas konstfrämjande 2017. Konstfrämjandet bedrev en omfattande folkbildningsverksamhet där kvalitetskonsten skulle vara tillgänglig för alla till ett överkomligt pris. Man hade också arbetsplatsombud, föredrag och lotterier. Historien berättas i denna jubileumsbok, så fjärran från dagens hyperkommersiella, postmoderna konstmarknad.


konst.jpg

***

Jag har fått beröm för min senaste målning (visas i förrförra krönikan). Ja, så kan konsten också se ut 2017. Jag strävar efter en konst som i bästa fall är både politisk och praktfull och som inte behöver alltför komplicerade teoretiska utanpåverk. Alla mina 200 bilder är förstås inte lika bra men det finns ett antal jag är helt nöjd med. Det gläder mig att intresset för måleriet lever.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 december, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: