Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 10-11/1 2017. IS är besegrat.

Världen: Tusentals människor har marscherat i protest mot fascism i Como i norra Italien, efter en serie högerextrema aktioner den senaste tiden. Flera talare varnade för att fascismen är på frammarsch i landet. Lördagens demonstration i Como hade utlysts av socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och en rad andra partier på vänsterkanten.– I dag i Como är en viktig dag. Över 10 000 av oss deltar i den här demonstrationen mot alla former av fascism och intolerans, sade Maurizio Martina, biträdande ledare för PD (AB).

Världen: IS är nu besegrat både i Irak och Syrien, och allt färre aktiviteter märks på övriga håll. Återstår så att åtgärda terrorismens orsaker – om den inte ska komma tillbaka i andra former. Ett slut på invasioner av andra länder vore en bra början.

Sverige: Tusentals vuxna afghaner kan få stanna i Sverige. Migrationsdomstolarna har i flera fall beviljat afghaner över 18 år uppehållstillstånd – med hänvisning till att de saknar nätverk och lokal kännedom i hemlandet. Migrationsöverdomstolen ska nu sätta ny praxis, vilket kan innebära att tusentals ensamkommande vuxna afghaner kan få stanna i Sverige (svd). Talk is cheap och nu får vi be om litet verkstad, inte någon gång nästa år utan nu omedelbart!

Sverige: Just nu fylls medierna av kungafjäsk och servila kommentarer om Nobelfestens utstyrslar. Där finns förvisso några duktiga vetenskapsmän. Men överklasspatrasket dominerar och Svenska Akademien blir aldrig vad den varit.

Malmö/Lund: Ännu en onödig hyreshöjning
för de med lägst inkomst. Studenter får höjd hyra. AF Bostäder höjer hyran med 1,5 procent den 1 januari. Det står klart efter att förhandlingarna med Hyresgästföreningen är avslutade (SDS). Men en hyresgästförenings raison d’etre är nota bene att sänka hyran, inte höja den.

Konsten: Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) ställer ut i London.


axel


Courtesy Akseli Gallen-Kallela: Lake View (1901), on loan from Helsinki’s Ateneum Art Museum to London’s National Gallery Finnish National Gallery / Kirsi Halkola /The Art Newspaper.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: