Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 6/1 2017. Rätt politik behöver inte förtydligas.

Världen: Varje år smälter 270 biljoner ton is på Grönland. Nu visar det sig att en del av smältvattnet absorberas av isen innan det når havet (New York Times).

Världen: Nordkorea söker direkt dialog med USA om sitt kärnvapenprogram och Moskva är redo att hjälpa till, säger Rysslands vice utrikesminister Igor Morgulov till nyhetsbyrån Ria (AB). En positiv vändning? Det kunde behövas.

Sverige: ”Vi måste bli tydligare”, ”Vi måste bli bättre på att kommunicera”, ”Vi måste se över våra rutiner” etc hör man allt oftare från partier som överges av väljarna som KD, MP och L. Men det är inget fel på väljarnas hörsel eller uppfattningsförmåga – det är budskapet och politiken som är fel och det gäller alla partier eftersom deras budskap är närmast identiska under de utsmyckade formuleringarna. ”Sänk skatten! Sänk lönen! Jobba längre! Håll käften!” Detta genomskådar väljarna och stödet minskar. Helt logiskt.

En verkligt radikal revolutionär politik kan aldrig missuppfattas, men den lär inte komma från mumierna i de politiska partierna utan underifrån, som #metoo.

Sverige: Jimmie säger sanningen.


Sverige: ”Svensk ledande gestalt i transitionen (av begreppet nazism) är publicisten Nils Funcke, ledamot av prestigefyllda Publicistklubbens styrelse och titulerad ”yttrandefrihetsexpert”. Han agerar ständig försvarsadvokat åt nazismen, vilket Funcke ser som skydd av yttrandefriheten” skriver Henrik Arnstad i ETC.

Nazism är inte ”en åsikt” den är kriminell terrorism och hets mot folkgrupp per se och måste behandlas som sådan. Och den högerextrema nyliberalismen, som den i SDs rasistiska utstyrsel, är inte mycket bättre och på sikt ett ännu större hot.

Malmö/Lund: Parkupprustning. I år har turen kommit till Elias Fries park som ligger alldeles vid Lagerbrings väg. Syftet från kommunens sida är att göra parkerna till en trevligare samlingspunkt för de boende i området (skd).

Konsten: Antoine Joseph Wiertz (1806-1865), belgisk romantisk målare och skulptör.


blanqui
Courtesy Antoine Joseph Wiertz: Porträtt av revolutionären Louis-Auguste Blanqui.

***

Citatet: ”Utvisa svenskarna från Afghanistan”. —Proletären.

***

Annonser

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

%d bloggare gillar detta: