Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 5-6/1 2017. Återvinning är modellen för framtiden.

5 december 2017: Tyska poliser anföll mer än 20 byggnader i flera tyska stater idag genom beslut av den särskilda undersökningsenheten ”Black Bloc”, som inventerar i sammandrabbningarna under G20-toppmötet i Hamburg. Flera personer skadades av polisen i Göttingen, Tyskland (gatorna.info). Protestera mot den oprovocerade förföljelsen av antifascister!

Världen: Trump har fått igenom sitt inreseförbud för muslimska länder. Han tänker också flytta USAs ambassad till Jerusalem, vilket per automatik kommer att orsaka oroligheter. Locked and loaded!

Världen: Edgar Edmund Tarimo, 17, såg två problem i sin hemstad Arusha i nordöstra Tanzania. Familjer som byggde enkla hus av lera som förstördes i regnoväder och skräpande plastpåsar överallt. Han fick en idé – ett byggmaterial av plast och sand.– Jag ställdes inför att lösa två problem: miljönedskräpning och bristfälliga byggnadsmaterial. Jag började samla plastpåsar och kom på ett sätt att göra tåliga byggprodukter för halva priset jämfört med likvärdigt byggmaterial, säger Edgar Edmund Tarimo.

Han smälter plastpåsarna i en ugn
, blandar i sand och när smeten är som lera i konsistens pressas den i formar till olika byggprodukter, som till exempel gatstenar eller tegel, fast i plast. Byggmaterial av plast är ett billigt alternativ eftersom plasten finns överallt så nu har vi gjort kraftiga byggstenar av plast – som tanzanierna har råd med, säger han. Eftersom plastsmältningen skapar giftiga gaser har han skapat ett filter som fångar upp ämnena. På så sätt har Edgar Edmund Tarimo lyckats få till en hållbar produktionsprocess och skapat en mängd arbetstillfällen (svt). I Christiania i Köpenhamn finns ett hus byggt av tomflaskor som fungerar utmärk och dessutom är estetiskt.

Återvinning är modellen för framtiden.

Sverige: Under kvällen kom beskedet till BB-ockupanterna: Stefan Löfven viker sig för pressen från allmänheten och ska träffa representanter för BB-ockupationen i Sollefteå (aktuelltfokus).

Sverige: 7 av 10 svenskar tror att me too-uppropen kommer leda till förändring
visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av SVT Nyheter.


Malmö/Lund: Ett samarbetsprojekt mellan fem europeiska universitet och fyra företag, varav ett i USA, siktar på att massproducera insektsferomoner på biologisk väg. Målet är att billiga och miljövänliga feromoner ska ersätta giftiga bekämpningsmedel i kampen mot skadeinsekter inom jord- och skogsbruk. Christer Löfstedt vid biologiska institutionen i Lund får nu över tolv miljoner kronor i projektanslag (Lokaktidningen Lund).

Konsten: Latuff.


latuff
Courtesy Latuff.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: