Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 25-26/11 2017. Makt och sex.

Världen: Peter Montague: Men in Power Abusing Women – What a Surprise! Jag har länge efterfrågat en analys av relationen mellan politisk makt och sexuell dominans, ända sedan den vidrige Henry Kissingers berömda citat att ”makt är det kraftigtaste afrodiasiakat”. Counterpunch gör nu en sådan analys utifrån en undersökning 1977 om maktmänniskors sexualvanor som var chockerande redan på sin tid. Och man tillägger:

”Idag å andra sidan bör ingen bli förvånad när politiker – och andra män vid makten – antar att de har rätt att använda och missbruka kvinnor. Själva makten driver män till att dra nytta av underordnade, och strävan efter makt och sexuell dominans är oskiljaktiga”. Sexualiteten är immanent och låter sig inte avskaffas, bara modifieras. Men makten! Där har vi grundbulten och sannolikt lösningen på problemet. En jämlik fördelning av makt i samhället också mellan män och kvinnor är förmodligen receptet mot våldtäkter och sexuella trakasserier. Ner från era höga hästar alla potentater!

https://www.counterpunch.org/2017/11/24/men-in-power-abusing-women-what-a-surprise/

Världen: Kina och Ryssland satsar stort på artificiell intelligens, AI. USA under Trump bygger murar. Racet mot framtida supermaktstatus pågår för fullt – men risken är att teknokraterna och inte världens befolkning kommer att höra till vinnarna. Om inte den sociala revolutionen hinner före. Detta borde bli nästa steg nu när patriarkatet är skadeskjutet. En teknisk utveckling i folkets tjänst erbjuder obegränsade möjligheter.

Sverige: SD:s linje blir att ”politisk åskådning
ska bli en diskrimineringsgrund” (Expr.) Det beslutades på SDs landsdagar. Eftersom deras agenda är att diskriminera alla som avviker från deras egna extrema åsikter kan detta bli en intressant utveckling. Själva anser de förstås att ”sverigevänner” är diskriminerade. Om det nu går igenom övriga regelverk, vilket det antagligen inte gör eftersom ”diskriminering” främst gäller sådant man inte själv kan påverka. Om en SDare känner sig diskriminerad kan han ju alltid byta parti; vi utgår från att det inte är medfött. I kommunen Sjöbos fall råder det kanske vissa tvivel på den punkten, men inte generellt.

Sverige: Mogert (s) kan få nästan fem miljoner i fallskärm. Borgarrådet Roger Mogert går inte lottlös sedan han tvingats avgå efter sexuella trakasserier. Den tidigare S-toppen i Stockholm har rätt till närmare fem miljoner kronor under de kommande fem åren (svd). Det är förstås djupt stötande att trakasserier ska löna sig ekonomiskt – om man tillhör den politiska nomenklaturan.

Malmö/Lund: I den lilla skånska byn Simris har Sveriges första lokala energisystem skapats med hållbar energi från vind och sol. Under de kommande tre åren kommer de boende att få se hur det fungerar att vara helt självförsörjande när det kommer till energi (skd).

Konsten: Helga Henschen på Thielska
i Stockholm 14 oktober 2017–21 januari 2018. Thielska Galleriet visar en retrospektiv utställning om Helga Henschens konstnärskap (1917–2002) i samband med hennes 100- årsjubileum. Helga Henschen arbetade i olika medier och i utställningen finns målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer från 1940-tal till och med 1990-tal. Kraftfulla solgudinnor, beskyddande tjurar och barn med fåglar samsas med frispråkiga tanter och handskrivna budskap om omsorg, gemenskap och politiskt engagemang.

Rebella

Courtesy Helga Henschen: Rebella.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 november, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: