Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 19-20/11 2017. Stor konferens och demonstration mot nyliberalismen.

Världen: Tusentals fackliga arbetstagare och medborgare i Latinamerika deltar i konferensen i protest mot ”katastrofal neoliberal politik i världen”. Aktivisterna deltar i dag 2 på den kontinentala konferensen för demokrati och mot neoliberalism som är värd i Montevideo, Uruguay (Telesur). ”Vi kommer att vinna över nyliberalismen igen” hälsar Lula da Silva, president i Brasilien 2003-2011.

Sverige: Här är klippet från tv alla talar om.
Ebba Busch-Thor (KD) som tillbringat hela sin uppväxt i Livets Ords sektskola, vill införa en kulturkanon, t.ex. en lista på böcker som är centrala i svensk kultur och bildning. Hon får tre frågor i direktsändning om välkända svenska författares böcker och klarar inte av att svara rätt på en enda. Aktuellt fokus konstaterar att ”hon är ett utmärkt exempel på varför vi inte ska ha religiösa friskolor”.

Förmodligen är bildningsnivån bland politiker i allmänhet låg – det finns ju inga formella krav, det räcker med att att ha vassa armbågar och bli vald på det ena eller det andra sättet. Och det märks ju, får man säga, inte sällan på besluten, med Sahlinskan som exempel. (En del verkar inte ens vara intresserade av politik utan bara av skattesänkningar). Men här kommer nu, may I present to you: Ebba Busch-Thor!Sverige: ”Läser man vårt principprogram får man den korrekta bilden av vilket parti vi är”, säger Åkesson. Jag har läst det och i artikeln ”SD och riksdagens uppförandekod” har jag, liksom f.ö. professor emeritus Göran Dahl, dragit slutsatsen att SD är ett rasistiskt, fascistiskt och icke-demokratiskt parti, oavsett hur de försöker sminka upp sig. Den som tror att Åkesson är detsamma som SD i stort lär bli förvånad. Tänk Kent Ekeroth som justitieminister…
https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/11/13/sd-och-uppforandekoden/

Underbetald in- och utländsk arbetskraft och därmed sammanhängande lönedumpning pga oseriösa in- eller utländska arbetsgivare, med bärplockning och långtradartrafik som exempel, är däremot ingen rasifierad fråga. Den faller helt utanför SDs ideologiska domäner och kan mycket väl kritiseras även utifrån en antirasistisk och socialistisk utgångspunkt. Arbetarklassen har ingen nation. Problemet grundas i att Kapitalet också är internationellt och kan välja och vraka mellan länder och arbetskraft.

Malmö/Lund: Den strukturella hemlösheten ökar i Malmö och de flesta är utländska medborgare (AB). Samtidigt är bostadsbristen där låg. I Lund är det tvärtom.

Konsten: ”Finländska konstnären och författaren Tove Jansson (1914-2001), är känd världen över som skapare av Muminböckerna för barn. Men i hennes första brittiska retrospektiv visar Dulwich Picture Gallery (fram till 28 januari 2018) Janssons talanger utöver de nyckfulla snuttiga tecknen med en utställning av 150 målningar, teckningar och grafiska illustrationer som sällan ses utanför Finland. Från 1900-talets surrealistiska influenser och satiriska antikrigskartonger, till 1960-talets experiment med abstraktion (plus en hälsosam dos Mumin-skisser), visar sig Jansson vara politiserande och ifrågasättande snarare än bara mysig” skriver The Art Newspaper. Det stämmer, hon var antifascist. Och en unik människa.


ToveCourtesy Tove Jansson: illustration till ”Alice i Underlandet”.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: