Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 17-18/11 2017. Låt de afghanska ungdomarna stanna!

Världen: Fattiga inkomsttagare i USA får högre skatt (New York Times). Nu slår Trumps människosyn igenom på allvar.

4000 poliser, minst, bevakar ett litet gäng EU-ministrar i Göteborg. Helt i onödan, verkar det som. Ibland finns det pengar…

Sverige: Björn Kjellman, Malena Ernman,
Niklas Strömstedt och Carola Häggkvist. Det är namn från en lång lista på kändisar som nu samlas i ett upprop för ensamkommande ungdomar– Sverige måste stå upp för grundläggande och humanistiska principer, säger Björn Kjellman. Nu samlas 31 svenska kändisar i ett upprop om ensamkommande ungdomar. I Aftonbladet publicerar de ett brev där de tillsammans höjer rösterna mot att personer, som kommit till Sverige som barn och nu hunnit fylla 18, riskerar att utvisas på grund av att deras asylansökningar tagit så lång tid att behandla. ”Vi är många som vädjar till regeringen att de inte ska straffas för att handläggningstiderna varit orimligt långa. De flesta som nu ska utvisas skulle ha fått stanna om inte asylprocesserna hade dragit ut så på tiden”, står det i uppropet (AB).

Regeringen och/eller Migrationsverket
kan omedelbart ge ungdomarna dispens. Se därefter över praxis så att den inte som nu strider mot lagen!

Sverige: Åkesson ser SD som sitt personliga karriärprojekt och visar utåt en mjuk och putsad fasad. Men hans riksdagrupp och väljare står fler kilometer till höger om sin partiledare. Därför får varken Åkesson eller väljarna vad de vill ha. För att nu inte tala om Sverige.


Malmö/Lund: 2017 års upplaga av Lunds kommuns kulturpris går till Kulturcentrum Skåne. Det beslöt en enig kultur- och fritidsnämnd på torsdagskvällen (SDS).

Konsten: Det är bra att de offentliga skulpturerna, vilket jag diskuterade i mitt förra inlägg, ifrågasätts. Inte på grund av ”sedlighet” utan för deras politiska budskap. Skåningar har alltid stört sig på Gustav Adolfs staty, och ännu värre är Karl XII, den kanske blodigaste av alla svenska regenter. Där brådskar det. I USA har man gått från ord till handling och avlägsnat de rasistiska sydstatsgeneralerna, symboler för vit överhöghet. Det verkar fullt legitimt och det konstnärliga värdet är i dessa fall ringa. Men däremot är det inte fritt fram att förstöra graffitimålningar, en ovana som numera börjar försvinna sedan ”nolltoleransen” blivit obsolet.


stybort

Sydstatsstatyerna i USA faller som käglor, här en som tagits bort i Texas.

***

Citatet: ”Jag tycker att det är utomordentligt positivt. Just eftersom det kan bidra till att unga kvinnor vågar och kommer att berätta. Men när man i kölvattnet av de här uppropen pekar ut människor som saknar möjligheter att kunna försvara sig eller få sin sak prövad, det tycker jag är otillständigt. Det finns flera sådana exempel i de här uppropen. Där har ju Expressen varit ledande och det tycker jag är oanständigt”.  — Anna Rahmberg, Advokatsamfundet, om #meetoo.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: