Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 15-16/11 2017. Militärkupp i Zimbabwe.

Världen: Robert Mugabe, 93, har avsatts från makten av militären i en (i nuläget icke-Mugabevåldslig) kupp skriver svt. Mugabe är i husarrest och vicepresidenten Emmerson Mnangagwa tar tillfälligt över ordförandeskapet i partiet Zanu-PF. En central fråga ända sedan Mugabe tog makten på 1980-talet har varit en jordreform, eftersom 70% av marken än idag innehas av vita kolonialister. Detta förhållande har kritiserats och folket menar att jorden bör tillhöra den svarta bondebefolkningen. Mugabe själv har kritiserats för korruption och diktatur.

Världen: I en rapport till amerikanska kongressen diskuteras 7 olika alternativa militära aktioner mot Nordkorea, inklusive en markinvasion, nedskjutning av alla provmissiler och ett tillbakadragande av amerikanska trupper från Sydkorea och Japan. Ett konventionellt krig sägs kräva 300 000 dödsoffer initialt, däremot finns ingen aktuell beräkning på ett kärnvapenkrig (yonhapnews).

Världen: ”Vem i hela världen ska man li-i-i-i-ta på?” sjöng Mikael Wiehe en gång. Frågan kvarstår. Först och främst på dig själv. Men förutom den radikala vänsterns alster så är the New York Times en kandidat. Någon svensk motsvarighet finns inte, men sajten Mediebruset.nu är också pålitlig, anser jag. Däremot är en sund misstänksamhet att rekommendera mot de tidningar som kallar sig ”oberoende”. Ob. lib. (som i Sydsvenskans byline) kan t.ex. uttydas ”obetydligt liberal”.

Sverige: Jag som trodde man skulle vända andra kinden till. Åsa ”Kristi Brud” Waldau i Knutbysekten anmäls nu för två fall av misshandel (AB).

Sverige: ”Sprickan inom den etablerade borgerligheten blir bara djupare och djupare” skriver aktuelltfokus med den infekterade debatten mellan moderaten Hanif Bali och Sydsvenskans Moa Berglöf som exempel. Fullt inbördeskrig i (m). Det ska bli intressant att se om moderaterna vågar utesluta extremisten Bali,  SD (som är på väg ner och behöver en trofé) välkomnar honom säkert i så fall.

Malmö/Lund: AFA Lund – återuppstånden lokalgrupp. ”Med glädje kan vi nu informera Lund med omnejd om att Antifascistisk Aktion Lund ännu en gång har uppstått som Fågel Fenix ur askan. I samband med den glädjande nyheten vill vi informera alla er i Lunds kommun, samt våra kranskommuner, att ni gärna får kontakta oss om ni har tips och information om lokala fascister eller fascistisk aktivitet. Bor ni i andra delar av Skåne så får ni gärna kontakta er närmaste lokalgrupp. Deras kontaktuppgifter finner ni här.

Till er fascister som bor eller är aktiva inom vårt verksamhetsområde vill vi rikta en särskild hälsning. Ett tips vi vill ge er är att höra av er till oss innan vi initierar kontakt med er. På detta sätt slipper ni många av de tråkigare konsekvenserna som kommer med aktivitet i den fascistiska miljön. Kom ihåg att det aldrig är försent att leva ett rikare och mindre trasigt liv. För mer information till dig som tänker att du inte längre har något att hämta i den rasideologiska miljön, eller kanske är trött på vår uppmärksamhet, läs då vår information till avhoppare och kontakta oss. Vår mailadress: afa-lund@riseup.net”.

Konsten: Anarchist art: FAI.


fai

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 15 november, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: