Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 16-17/11 2017. Shake in your shoes, bureaucrats!

Världen: Som vi berörde i förra krönikan är Robert Mugawe i Zimbabwe avsatt. Vi följer utvecklingen. En jordreform skulle sitta bra där, men just nu har militären makten.

Sverige: Svensk miljardsatsning på AI och kvantteknologi, skriver ETC. Jag var lite för snabb där, trodde det gällde ”kvantteologi”! Nästa forskningprogram kanske… 🙂

Sverige: EU-toppmötet 2017. Få demonstrationer väntas under EU-toppmötet i Göteborg. Och risken för (polisorsakade) vänsterkravaller liknande de 2001 anses vara låg (NT). Den allmänna politiska situationen är också annorlunda 2017 mot 2001. Däremot kommer det att hållas EU- och globaliseringskritiska möten och konferenser med c:a 1000 deltagare men de anses nog inte lika braskande att skriva om. Det är bilder som den nedan pressfotograferna saliverar efter.


gbg2001

Courtesy bild: Anders Wiklund/TT. Brinnande barrikader på Kungsportsavenyn under EU-toppmötet i Göteborg 2001. Helgens toppmöte väntas inte ge upphov till liknande kravaller. Arkivbild.


Malmö/Lund: Nu rivs gathuset på Magle Lilla Kyrkogata 12, som Maria Höörgren Smultronstalletbyggde med enkla medel i slutet av 1800-talet (SDS). Huset var inte försäkrat i Skånska brand och exakt byggår saknas, men det finns på kartor från 1896. Upprördheten på fejan-gruppen ”Du vet om du är från Lund, om…” går inte att ta miste på, och med all rätt.

Att riva gammal traditonsbunden bebyggelse och ersätta den med dyra bostadsrättigheter i postmodern glas- och betongstil är inte uppskattat av Lundaborna, som oftast ställs inför fullbordat faktum. Glöm inte den skändliga rivningen av ockupanthuset Smultronstället (bild ovan) 2008 som skapade en massiv ockupationsvåg över hela landet, samt en lyckosam och bejublad Ockupationsfestival året därpå, 2009. Som snart ska jubileumsfiras. Shake in your shoes, bureaucrats!


Konsten: R. Crumb.


crumb

Courtesy Robert Crumb: div. kompilerade självporträtt.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: