Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 14-15/11 2017. Refuse Fascism.

Världen: Columbia Chronicle rapporterar från Chicago som var en av 22 städer som deltog i den rikstäckande protesten ”Refuse Fascism” tillsammans med New York, Boston, Detroit, Los Angeles och San Francisco. Före marschen talade aktivisterna till folket om deras växande oro för landets framtid, vilket var anledningen till att de orkestrerade en marsch mot Trump Tower.

Refuse Fascism hoppas att inspirera människor att samla hundratals och så småningom miljoner talare vid evenemanget. Gruppen hoppas att demonstrationerna kommer att förena så många människor som möjligt och ge dem en röst, berättade Refuse Fascisms presstalesman Tricey Morelli för Chronicle under protesten (Columbia Chronicle), (http://www.columbiachronicle.com/metro/article_6995c204-c685-11e7-a983-1f5d00a5a3e1.html

Anti-Trump-protester sprider sig över hela jorden, nu senast i Manilla på Filippinerna.

Sverige: Totalt elva personer har åtalats för brott i samband med massdemonstrationen mot den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen 30 september i Göteborg. Ingen av de åtalade har några kopplingar till autonoma eller vänstergrupper (aktuelltfokus). Britta Svensson i Expressen har medvetet missuppfattat alltihop. De som kastade sten var opolitiska hedonister från förorterna som ville ha litet party. Läs rättegångsprotokollen innan du rapporterar, Britta!  https://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/att-kasta-sten-ar-inte-anti-nazistiskt-det-ar-kriminellt/

Sverige: Timanställda undersköterskor i hemtjänsten kan tjäna  så lite som 10 000 i månaden – före skatt (ETC). Hur kan detta vara möjligt? Skrämmande och skamlig behandling av de som arbetar hårdast av alla för att ge våra gamla trygghet – och ett svidande underbetyg till facket Kommunal. https://www.etc.se/inrikes/10-500-kr-sa-lite-tjanar-timanstallda-i-hemtjansten

Sverige: ”Av allt arbete man kan lära sig finns det inget som är så viktigt som att kunna sälja” skriver Johan Stael von Holstein i Metro och romantiserar det galna fenomenet att ungdomar kan köa en hel natt utanför butiken som ska premiärsälja en ny sneakersmodell. ”Det viktigaste man kan lära sina barn är att kunna sälja”.

Vilken torftig tillvaro. ”Köpa billigt, sälja dyrt” som den livsfilosofi barnen ska överta. Så otroligt tragiskt. Kapitalismen lämnar ett långt spår av tomma själar efter sig.

Malmö/Lund: I debatten om universitetslektorn Erik Ringmars kurs vid Statsvetenskapliga institutionen i Lund har studenter och Samhällsvetarkåren kritiserats för att ”inskränka den akademiska friheten” och lärarens rätt att utforma kursen efter sitt eget tycke. Studenternas önskemål, likväl som institutionsstyrelsens beslut, har kallats för “utomstående inblandning” (Lundagård). Studentinflytande kan inte tas för givet, det måste man tillkämpa sig, nu som på 1970-talet. Ockupera universitetet!


Konsten: Gord Hill: What is the Black Bloc?


gordon Hill2

Courtesy Gordon Hill.

***

Citatet: ”Den mest hållbara livsstilen är att arbeta mindre” (DN).

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: