Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

SD OCH RIKSDAGENS UPPFÖRANDEKOD.

Här är nu ett utdrag ur ”Uppförandekod” för riksdagens medlemmar som gäller från 1 jan. 2017 och som kan vara speciellt intressant i samband med – Sverigedemokraterna.

”I uppförandekoden lyfts det fram att riksdagen är del av den offentliga makten. Hur denna makt ska utövas finns delvis beskrivet i 1 kap. i regeringsformen. Av 1 § framgår att den offentliga makten utövas under lagarna. För att upprätthålla legitimiteten för denna princip är det lika självklart som viktigt att ledamöterna själva följer de lagar de stiftar. Detta för att riksdagens beslut ska uppfattas som legitima och för att värna medborgarnas förtroende för riksdagsledamöterna. I 2 § slås också fast att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Paragrafen slår även fast att det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person. Principen om människors lika värde är en central utgångspunkt för ledamotsuppdraget”.

(https://www.riksdagen.se/”En uppförandekod för ledamöterna i Sveriges riksdag”, s. 10, min fetning).

Uppförandekoden inom SD (jmf Järnrörsskandalen, Kent Ekeroths ständiga sdfylleslagsmål och Hanna Wigh-skandalen kring sexuella övergrepp) framstår här som något avvikande. Låt oss nu jämföra med SDs senaste officiella partiprogram. https://sd.se/var-politik/var-politik-a-till-o/ Där talas bl.a. om att ”Ett aktivt stöd skall ges till de invandrare som önskar återvända till sina hemländer” (1989 hette det ”verka för återflyttning av invandrare av utomeuropeisk härkomst), ”Kraftigt skärpta straff”, ”Nationell och kulturell identitet”, ”Konkurrens (aka vinst) även inom välfärdssektorn” och ”Värdekonservatism” (ett begrepp till höger om det tidigare använda uttrycket ”socialkonservatism”).

SD centralt har slipat ner sina publika formuleringar
alltsedan de bildades ur nazistiska Bevara Sverige Svenskt (BSS) 1988 – och i synnerhet sedan de kom in i riksdagen – men grundkonceptet har egentligen inte ändrats alls. Och så, som kontrast till detta välpolerade partiprogram (där man medvetet utelämnat alla känsliga frågor som t.ex. pressfrihet eller homosexualitet) några uttalanden från SD-ledamöter i riksdagen. Åkesson är noga med att vara sirapslen i intervjuer (och han talar då gärna om de ”mjuka frågor” som han i stort sett är ensam om i partiet) men hans kollegor i riksdagsgruppen klarar inte att hålla masken lika bra. Då kan det låta så här:

• ”Judar och samer kan inte vara svenskar” — Björn Söder.
• ”Islam är det största hotet sedan andra världskriget” — Jimmie Åkesson.
• ”Invandring förorsakar cancer”. — Kent Ekeroth.
• ”Det fungerar alltid att vara ögontjänare”. — Erik Almqvist.

SD röstar glatt och instinktivt på de borgerligas förslag som försämrar för sdnejnejfattigpensionärer, studenter, sjuka åldringar och barn – för alla som behöver samhällets stöd och omsorg. Skattesänkningar för de rika. Nio gånger av tio tar man Alliansens parti: läs riksdagsprotokollen – där finns bevisen.

SDs kommunpolitiker är inte precis bättre:

• ”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” — Gunilla Schmidt.
• ”Sverige är ett land med vit befolkning och så ska det förbli, alla har ju inte avlat 8:dels mulatter.” — Barbro Johansson.
• ”Sverige måste införa jaktsäsong på muslimer”. — Daniel Dali Axelsson.

Och här kommer några informella SD-repliker ur debatten på nätet (courtesy IRM):

• ”Stoppa mottagande av afrikaner och araber i alla dess former”.
• ”Min klara ståndpunkt är att homosexualitet är onaturligt”.
• ”Jag blir så förbannad när jag slår på tv och det är en icke-svensk med”.
• ”Hellre en stor fet vätebomb än islam”.

Vissa betydligt grövre osmakligheter är här utelämnade.
SD har tydligen en kraftigt divergerande insida och utsida. Men nu tar vi Uppförandekoden igen:

• ”Principen om människors lika värde är en central utgångspunkt för ledamotsuppdraget”.
• ”…självklart och viktigt att ledamöterna själva följer de lagar de stiftar”.
• ”…motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person”.

Läs också citatsamlingen 156 SD-skandaler” på denna blogg. Det hatiska tonfallet, hoten och hetsen mot allehanda folkgrupper, mot kvinnor, homosexuella, mångkultur, tiggare, romer och mot islam är den röda tråden. Svenskar (dvs ”Sverigevänner”) har ett kraftigt accentuerat människovärde medan icke-svenskar i allmänhet och icke-européer i synnerhet bara tillerkänns ett mindre sådant eller oftast inget alls. Muslimer är inte fullt ut människor. Martin Strid, styrelseledamot i SD Borlänge, hävdar att muslimer kan placeras in längst ner på en skala från noll till hundra där man är mer eller mindre människa.  – Det är en uppgift för oss att befria människor från islam, målet måste vara att de går med i SD i stället, sa Strid under ett anförande på SD:s landsdagar i Norrköping 26/11 2017. (Expr.). Ingen i publiken reagerade på något sätt.

Skalar man bort fraserna återstår egentligen inget specifikt ”svenskt” eller ”demokratiskt” utan bara den över hela världen allmänt förekommande xenofobin. Gästfriheten mot främlingar är däremot en urgammal nordisk tradition.

De ensamkommande flyktingbarnen har ett rent h-e redan nu med godtyckliga åldersuppskrivningar och plågsamma väntetider i ovisshet; med SDs inflytande får dom det garanterat tio gånger värre. http://www.fria.nu/artikel/130139 Skumma relationer till andra statsledningar (ex. Pavel Gamov) och skumma ekonomiska transaktioner (ex. Per Björklund) är också ett vanligt  tema när SD-politiker har granskats genom åren.

Lever partiet SD och dess riksdagsmän och riksdagskvinnor med dessa värdegrunder upp till uppförandekoden? Eller borde de allesammans skiljas från sina uppdrag – om talmannen, riksdagen, regeringen eller någon annan instans har modet att agera renhållning? Tveksamt – men som väljare kan du utan ansträngning göra en mycket viktig insats 2018 enbart genom att inte rösta på SD.


sd3

One comment on “SD OCH RIKSDAGENS UPPFÖRANDEKOD.

  1. Pingback: Krönika 19-20/11 2017. Stor konferens med demonstration mot nyliberalismen. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: