Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 14/11 2017. Drömmen om ett Lund utan liberaler…

Världen: Forskare är överens om att våra omedelbara förfäder uppstod i Afrika. Men upptäckten 2012 av en ny primat som levde ungefär 37 miljoner år sedan i Myanmars urgamla träskmarker stärker tanken att den djupa primatfamiljen som gav upphov till människor är rotad i Asien. Om det är sant föreslår upptäckten att förfäderna till alla apor, människoapor och människor, som kallas antropoiderna, uppstod i Asien och gjorde den långa resan till Afrikas kontinent för nästan 40 miljoner år sedan (Science). Om detta stämmer har vi åtminstone kommit närmare människans ultimata ursprung.

http://www.sciencemag.org/news/2012/06/asian-origin-human-ancestors

Sverige: Kärrtorp-Charlottesville. Evelyn Schreiber i DN 10/11 kör hårt med den gamla utslitna liberala missuppfattningen att det inte är någon skillnad på fascister och anti-fascister. På ledarplats. Det skulle kanske räcka med att konstatera att hon har fel, och närmare bestämt  helt fel, men det kan också vara på sin plats att citera en twitterreplik till Donald Trumps kålsuparkommentar om fascister och anti-fascister i Charlottesville:

“No, not the same. One side is racist, bigoted, Nazi. The other opposes racism and bigotry. Morally different universes”. — Mitt Romney (@MittRomney) 16 augusti 2017.

Vilket universum Schreiber befinner sig i vet vi ingenting om, men kanske finns det en liberal parallell verklighet att uppstiga till varifrån allt ser likadant ut.

https://www.dn.se/ledare/signerat/evelyn-schreiber-extremismens-sanna-natur-i-karrtorp/

Sverige: NMR-nazisten Martin fick ingen hjälp från kommunen när han ville hoppa av. Då vände han sig istället till radikalvänstern och AFA som hjälpte honom bort från den nazistiska sekten. Från att förra Alliansregeringen under Birgitta Olssons ledning instiftade den så kallade ”Samordnaren mot våldsbejakande extremism”, har projektet kommit att kosta skattebetalarna tiotals miljoner. Men vad har skattebetalarna egentligen fått tillbaka? När det gäller kampen mot den våldsutövande högern och naziterroristerna verkar det inte vara mycket att skryta med…(Aktuelltfokus).

Lägg ner Samordnaren och Forum för Levande Historia – stöd den antifascistiska kampen!

Malmö/Lund: ”Framtidens Lundabor ska kunna forma sitt liv så att just deras dröm blir verklighet”, skriver Philip Sandberg (L) i Sydsvenskan. Min dröm är ett Lund utan liberaler…

Malmö/Lund: I samma tidning sägs att skjutningarna i Malmö har minskat med 50%. Genom ett nytt sätt att föra statistik. Genialt – så löser vi samhällsproblemen! Tillämpa gärna samma metod på SDs statistiska väljarstöd vid valet 2018.

Konsten: Bataljmålningar fångar inte så ofta mitt intresse även om konsthistorien är en ständig glädjekälla. Albrecht Altdorfers praktfulla målning Alexanderslaget känner jag till sen innan, men den ytterst kunniga bloggen Renovatio Mundi lyfter i samband därmed också fram en målning över Karl den stores seger över Avarerna av Albrecht Dürer 1518, som är sevärd (om man kan bortse från att folk har ihjäl varandra). Den kommer här nedan. Den ska ha varit en förlaga till Alexanderslaget. Altdorfers målning var dessutom en inspiration för – regissören av filmen Sagan om Ringen. Jag vill verkligen rekommendera Jan Nilssons http://renovatiomundi.blogspot.se/ . Den är en gedigen guldgruva.


Karl den stores seger över avarernaCourtesy Albrecht Dürer: Karl den Stores seger över Avarerna, 1518.


Övrigt: På portalen ”Politikbloggar” ligger denna blogg just nu på 13:e plats (av de första 100), före både liberaler och SD:are. Inte fy skam med tanke på bloggosfärens omfattning. Ibland har jag faktiskt legat på 10 i topp, men det varierar vecka för vecka. Jag har nu uppdaterat Krönikan dagligen ända sedan 2010 och det börjar ge resultat verkar det som. 7/8 var det all time high i besöksstatistiken. En del längre artiklar har tillkommit, samt ett visst textutbyte med den förträffliga revolutionära infoportalen gatorna.info. Uppdateringar: Artiklarna ”SD-skandaler”, ”USAs Krig” och ”Politiskt våld” har fyllts på, och de är också de populäraste just nu.
***

4 kommentarer på “Krönika 14/11 2017. Drömmen om ett Lund utan liberaler…

 1. Renovatio Mundi
  14 november, 2017

  Tack för dina vänliga ord. Jag rodnar av stolthet.

  Det skall väl sägas att det fortfarande råder lite osäkerhet rörande vem som har målat tavlan med Karl den store. Om du gör en sökning på internet visar nämligen de flesta resultaten att upphovsmannen är Albrecht Altdorfer. Men om jag förstått det hela rätt är denna attribuering numera ifrågasatt och den egentliga upphovsmannen lär alltså vara Albrecht Dürer.

  Gilla

  • Konst & Politik
   15 november, 2017

   Tack själv Jan – du gör en beundransvärd insats för den äldre konsten – och för en yngre publik!

   Gilla

 2. Marre all day
  14 november, 2017

  Nog är det konstigt att det ska likförklaras mellan två fiender. Om dom är så lika som det ska göras gällande- varför hatar man varandra? Är motsatserna så svåra för en liberal att se?Hitler tog livet av antifascistister. Menar liberaler då att eftersom dom är så lika kan ju antifascisterna lika gärna ta livet av sig själv för dom hatar sig själva lika mycket som Hitler gjorde? Vad har liberaler i hjärnan ?

  Gilla

  • Konst & Politik
   15 november, 2017

   Mindre än ingenting kan jag tro till skillnad mot resten av universum som vanligen innehåller åtminstone någon enstaka elementarpartikel, men där det nog absolut vacuum. 🙂

   Liked by 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: