Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 13-14/11 2017. Vad är neurodiversitet?

Världen: Neurodiversitet är ett synsätt på inlärning och funktionsnedsättning som argumenterar för att olika neurologiska tillstånd är resultatet av normala variationer i det humana genomet. Denna portmanteau av neurologi och mångfald har sitt ursprung i slutet av 1990-talet som en utmaning mot rådande syn på neurologisk mångfald som naturligt patologisk, men som i stället hävdar att neurologiska skillnader bör erkännas och respekteras som en social kategori i nivå med kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionshinder.

Det finns en neurodiversitetsrörelse, som är en internationell civilrättsrörelse som har autismrättsrörelsen som sin mest inflytelserika ingång. Genom att dela slagord om handikapprättigheter, som ”Ingenting om oss utan oss” främjar rörelsen självförtroende hos medlemmarna. Neurodiversitets-förespråkarna främjar stödsystem (såsom integrationsfokuserade tjänster, boende, kommunikation och assistentteknik, yrkesutbildning och självständigt levande stöd) som tillåter dem som är ”icke-neurotypiska” att leva sina liv som de är snarare än att tvingas eller tvingas anta okritiskt accepterade idéer om normalitet eller att överensstämma med ett kliniskt ideal.

Utmanande genomgripande sociala normer och stigman, ser man rambegrepp som autism, ADHD / ADD, dyslexi, bipolaritet och andra neurotyper som en naturlig mänsklig variation snarare än som en patologi eller störning och avvisar tanken att neurologiska skillnader kan botas och menar att de är varaktiga, autentiska former av mänsklig mångfald, självuttryck och varande.

Anm.: Ovanstående stycke är en översättning från en.wikipedia.org: ”Neurodiversity”.

Sverige: Åldersuppskrivning. Så här står det i ett beslut: ”Migrationsverket registrerar därför ditt födelsedatum till 1999-10-10, det vill säga att du fyller 18 år dagen för beslut i ditt ärende. Ditt ärende kommer därför att bedömas enligt den ordning som gäller för vuxna.” Det är detta som kallas ”åldersuppskrivning”, alltså att tjänstemän ändrar flyktingungdomars födelsedatum så att de är över 18 år och kan utvisas. I detta fall har utredningen tydligen visat att ungdomen i fråga alltså fyller år exakt samma dag som beslutet fattades (Anders Lindberg i AB).

Går det verkligen till så här så är detta mer än skandalöst, det kränker de mänskliga rättigheterna och borde även vara åtalbart.

Malmö/Lund: Malmökompositören Benjamin Staern prisades i kategorin ”årets konstmusik – liten ensemble/kammarmusik” när Musikförläggarna delade ut sina årliga priser på fredagen (skd).

Konsten: Lukas Göthman. Mot en ofantlig verklighet. The Current (Journey 9) – Björkholmen Gallery, Stockholm, 21/10 – 18/11 2017.


Gothman

Courtesy Lukas Götman: Stand up to the Heat, 2017 / Omkonst.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 13 november, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: