Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Till gatstenens politiska kulturhistoria.

sten
Stenkastning fördrev neandertalarna”. I en ny undersökning dras slutsatsen att neandertalarna utrotades av homo sapiens som kunde kasta långt och träffsäkert. Studien visar att benen i den moderna människans axlar långsamt ändrade form eftersom man kastade överhandskast. Neandertalarnas motsvarande ben visar inga tecken på liknande förändringar. ”Den anatomiskt moderna människan var mer effektiv när hon jagade”, säger antropologen Jill Rhodes som har lett undersökningen. (Världens Historia 16 juli 2015). http://varldenshistoria.se/civilisationer/stenkastning-fordrev-neandertalarna

Industriell tillverkning av gatsten var länge en lönsam exportindustri, särskilt på den svenska västkusten. Svensk gatsten finns över hela världen, från London till Rio de Janeiro. Många skickliga halländska stenarbetare var också radikala syndikalister. I videoklippet nedan demonstreras tekniken att knäcka ett granitblock. Sen fortsätter man på samma sätt tills man fått de välbekanta kubiska sättstenarna. Att belägga en gata av sten med sand och hammare är en svår konst, så man ser också arbetsglädjen och stoltheten för ett lätt kuperat och rätt doserat arbete i jämna mönster och släta ytor. Olikfärgade stenar ger vackrast resultat. Däremot ska man helst undvika att gå med högklackade skor på stensatta gator! Stenknäckning görs numera med maskin, men så här gör man det alltså för hand:Stenkastning omtalas redan i Bibeln (1 Kon 2:9) och tråkigt nog även som avrättningsmetod, men dyker sedan ständigt upp i historiens annaler som de fattigas billiga och effektiva vapen både till angrepp och försvar. Polisen backar alltid för gatsten, hur kravallutrustade dom än är och det gäller också ridande polis. Men man bör sikta lågt – vi vill ju inte ha ihjäl någon. Att ställa sig högt upp, t.ex på ett hustak, kan annars vara fördelaktigt; då räcker det med mindre föremål.   Och den minsta modellen på bilden högst upp t.h. är behändigast. Ett ännu lättare gatustridsvapen är förstås tomflaskan, men nu håller vi oss till ämnet.


Ukraine Protest


Allt sedan upploppet på Södermalm 1719
har kravaller med stenkastning och valsedelmordbrand inträffat vid återkommande tillfällen i Stockholms fattigaste kvarter, liksom i andra storstäder. Enligt Stockholmshistorikern Mats Berglund förenas upploppen av ilska och utanförskap, och har ofta varit uttryck för missnöje med militär, polis och mediarapportering. Vissa uppror har varit politiskt motiverade, andra har föranletts av frustration över fattigdom och arbetslöshet. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige)

Stenkastning under revolutionstider
var också mera regel än undantag, särskilt då man bröt upp gatsten för att bygga barrikader som under Folkets Vår 1848 och under Majrevolten i Paris 1968. (Den enda reform  president de Gaulle genomförde efter ’68 var att han lät asfaltera alla Quartier Latins gatstenslagda ytor). Så nu förstår ni varför liberaler lider av lapidofobi (rädsla för stenar). Dom föredrar flygbombning från hög höjd, det är ett o så demokratiskt våld till skillnad från den skamlöst proletära stenkastningen. Och så avrundar vi denna lilla essä med en vacker sång.

GATSTEN
(Musik Malvina Reynolds; text Jan Hammarlund 2001)

Gatsten, gatsten, vilken kraft den har,
den går genom mediabruset om man slänger den i självförsvar.
Till och med ett kärringkast som bara når halvvägs fram,
gatsten i kilo eller hektogram.
Det finns nånting på vår planet som är hårdare än granit
och det är en WTO-magnat som lobbar för sin profit.
Hans blod är kallt som arktisk is och han hör bara det han vill
så hur högt vi ropar räcker det aldrig till men…
Man kan bli slängd i fängelse för att man ropar i en megafon
om någon slänger en gatsten en kilometer därifrån.
Det kallas skuld genom anknytning och åberopas då och då
när de inte har andra åtal att hitta på.
Så undvik helst att slänga sten, speciellt om du är polis,
för ordningsmakten har större ansvar och hämnden har sitt pris
och släng inga bomber på fjärran folk, det kan starta en våldsspiral
om vi nu ändå ska föra våld på tal…
Och även om vi får statsbesök av en blodtörstig president,
så undvik all granit och tegel, ja, till och med cement,
för annars kan det hända att du blir skjuten av en polis
som aldrig blir fälld trots mängden av bildbevis…


 

lovepeace.jp

5 kommentarer på “Till gatstenens politiska kulturhistoria.

 1. Marre all day
  20 oktober, 2017

  Intressant historisk inblick . Jag tryckte på en länk här och kom in i Ådalens demonstration . Jag har aldrig studerat det så detaljerat . Nåt liknade kan detta land aldrig varit med om. Jag känner en vars morfar gick i det tåget.
  Nu läser jag att arbetarna dängde upp arbetsvilliga och tvingade fram dom längst fram i tåget med bakbundna händer! Vilken ilska och vilken kraft. Sen får alltså polisen, dom på den tiden inte fick verka annat än inom gränser förstärkning av militären. Efter denna händelse lom ”statarna” stadspolisen. Det fanns inte förut . Och militären skjuter ner fem arbetare . Varav en ung kvinna inte ens var med i tåget, utan stod på en gård och bevittnade det. Det är ganska otroligt när man läser om det. Tänk att det hänt. I det här landet. En i tåget hade vrålat ”eld upphör!” Och hamnade i rättegång efter att ha sagt det sen. Det är obegripligt . Han fick militären att lägga ner sina vapen . Vad hade hänt annars? Hade dom skjutit ner hela tåget? Det är inte klokt.

  Gilla

  • Konst & Politik
   20 oktober, 2017

   Ja, Ådalen 1931 är en skamfläck, och militären förbjöds därefter att användas av polis. Men 2006 återinförde Reinfeldt denna lag, så nu är det åter fritt fram att skjuta arbetare vid strejker och konflikter.

   Gilla

 2. Pingback: ABC för autonoma | Konst & Politik

 3. Pingback: GATSTEN. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 oktober, 2017 av i * GATSTEN, * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: