Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 18-19/10. Drakabygget.

Världen: IS är besegrat i Raqqa och YPG jublar. Trump försöker ta äran åt sig men ingen tar honom på allvar. Det är YPG som vunnit kampen mot IS i Syrien och Irak. Aktivister knutna till det militanta nätverket Antifascistisk Aktion, AFA, var med i frontlinjerna https://aktuelltfokus.se/afa-aktivister-i-fronten-nar-is-huvudstaden-besegrades/

ypg

Sverige: Ett unikt svenskt arkiv med över 500 vittnesmål från nazisternas folkmord läggs på fredag ut på nätet, rapporterar Sveriges Radio. På fredag lägger Universitetsbiblioteket i Lund ut Ravensbrückarkivet på nätet. Hundratals vittnen berättar om nazisternas folkmord under andra världskriget. I arkivet finns 514 intervjuer som gjordes under 1945 och 1946 med polska medborgare som suttit i nazisternas koncentrationsläger. De kom till Sverige vid krigsslutet med de så kallade Vita bussarna och med FN:s transporter. Universitetsbiblioteket i Lund får ofta frågor från människor som söker efter sina släktingar i arkivet (SR).

Malmö/Lund: Kulturhus i Stadshallen ännu öppen fråga. Ska Stadshallen bli Lunds främsta kulturhus eller blir det för dyrt? Oppositionsrådet varnar för höga kostnader men kommunledningen hoppas på en satsning. Nu inväntar alla de ekonomiska kalkylerna (SDS). Ja, det behövs ett kulturhus i Lund, i form av Allaktivitetshus.

Konsten: Drakabygget. För runt 50 år sedan fanns en färgstark och nyskapande internationell konströrelse med bas i nordvästra Skåne och Halland – Bauhaussituationisterna och Drakabygget. Nu visar Kristianstads konsthall en utställning om konstkollektivet. Mellan 1960-75 fanns det ett banbrytande, internationellt konstkollektiv på en gammal gård utanför Örkelljunga. (svt,se). Bland konstnärerna fanns Jörgen Nash, Asger Jorn och Hardy Strid. Abstrakt expressionism och happenings hörde till aktiviteterna. Utställningen pågår mellan 14 oktober 2017 – 18 januari 2018.


agerjorn

 Asger Jorn.
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: