Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 12-13/10 (2) 2017. Stöd India Däck Bokcafé!

Världen: Utan att en majoritet av ledamöterna i representanthuset röstar för riksrätt så finns det bara ett sätt att avsätta en amerikansk president. Genom att utlösa det 25:e tillägget i konstitutionen där vicepresidenten och regeringen förklarar presidenten för ”oförmögen att upprätthålla ämbetet” (AB). Innan dess får vi bara hoppas att han inte utlöser tredje världskriget för att han retar sig på någon, eller något.

Tänk om USA i stället haft Bernie Sanders som president…tanken svindlar.

Sverige: Nu är det klart: polisen och dokusåpan Martin Melin
satsar för fullt mot riksdagen. Han har plats tolv på Liberalerna i Stockholms riksdagslista (AB). Polisen och f.d. Robinson-vinnaren Martin Mellin har tidigare välvilligt delat med sig av sin syn på invandrare. ”Om man begår två snatterier så ska man skickas tillbaka, oavsett om det är fängelse och tortyr som väntar.” Han uttrycker sig faktiskt så. En lämplig liberal riksdagskandidat? Kom igen. Men SD vill kanske inte ha honom.


polisen


Sverige: Under andra världskriget valde den dåvarande samlingsregeringen att inrätta ett driftvärn under Byggnads- och reparationsberedskapens regi. Driftvärnet gavs lagstadgad rätt att bära vapen, och uppgiften var att skydda myndigheter och arbetsplatser från yttre hot. Detta kunde röra sig om terrorism, krig eller utländskt spioneri. Arbetsplatser som innefattades i driftvärnet var samhällsviktiga sådana, såsom tågstationer, postkontor och televerkets lokaler. Varje svensk lokförare var alltså under arbetstid utrustad med en k-pist, för att i händelse av exempelvis krig kunna skydda sin arbetsplats och upprätthålla dess funktion. Driftvärnet behölls under kalla kriget men minskade i storlek under 90-talet på grund av det förändrade omvärldsläget, för att sedan avvecklas helt vid 2005.

Vi behöver inte gå samma väg som Frankrike med militärer som patrullerar längs gatorna, och inte heller som Storbritannien med sin massiva övervakning (vilkas effektivitet kan diskuteras). Ett modernt driftvärn skulle istället ge arbetarna själva förmågan att försvara sina arbetsplatser mot terrorister som hoppar ut på rälsen eller intar tåget med vapen. Ge den samhällsbärande klassen en chans att försvara sina arbetsplatser. Återinför driftvärnet, skriver Erik Olsson i aktuelltfokus.

Utmärkt förslag tycker jag.

Sverige: AF lönedumpar. LO riktar hård kritik mot Arbetsförmedlingen (AF) som man anser bidrar till lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Det är helt oacceptabelt, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande, till Dagens industri (DI) . Subventionerade anställningar ska enligt lag betalas med avtalsenliga löner, med undantag för nystartsjobben. Men siffror från AF, som DI tagit del av, visar att i augusti subventionerade AF 1 463 anställningar till en månadslön under 18 000 kronor. Den lägsta lönen enligt kollektivavtal inom exempelvis hotell- och restaurang är 21 042 kronor i månaden. Dessutom fuskas det med både löner och försäkringar, enligt LO.

Malmö/Lund: India Däck Bokcafé i Lund behöver ekonomiskt stöd för att kunna betala hyran. Vi vill väl alla ha kvar vårt kära unika rödsvarta bokcafé i Lund? I vanliga fall går det ihop – och vi har bitit oss fast på Stora Algatan 3 –  i 17 år (!) med helt frivilliga insatser, men just nu kan Du behöva hjälpa oss ekonomiskt på vårt konto (8313-9, 524 293 059-1), via Bankgiro-betalning (5212-5333), eller SWISH (123 252 58 89). Skriv: STÖD INDIA. Tack kamrater ❤ !

Konsten: Gabriella Nordin. Underbar ung målare. Hemsida: https://www.absolutart.com/se/artist-malin-gabriella-nordin


GN

Courtesy Malin Gabriella Nordin, ”Aegean Sea”, 2016, flashe och akryl på duk, 100×150 cm/Konsten.net

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 oktober, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: