Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 2-3/10 2017. Civil olydnad är inte problemet.

Världen: En psykiatriker anser att Trump är mentalsjuk ”på en farlig nivå” och att han ”kan knappast botas” (AB). Trumps senaste uttalande är att ”det är ingen idé att förhandla med Nordkorea”. Eftersom han är en handlingens man föredrar han istället antagligen att bomba. Kanske finns det någon icke mentalsjuk person i administrationen som hinner hejda honom?

Sverige: Göteborg post festum. I en krönika redan den 25/9 spådde jag att vi skulle få en sten-debatt alldeles oavsett vad som inträffade eller inte inträffade under den mäktiga demonstrationen 30/9. Och så blev det också. Det kastades ingen sten i Göteborg igår, på sin höjd en tomflaska, men eftersom bombliberalerna är så fixerade vid detta ämne har man grävt fram en 16 år gammal bild från 2001 och påstår att den är från 30/9 2017 – en panikartad brist på argument. Och det är liksom litet finare för liberaler att fälla bomber från flygplan på afghanska bönder än att kasta sten på nazister. Lapidofobi (rädsla för stenar) grasserar vilt hos högern, som inte kan tåla vänsterns fredliga och lysande seger över nazismen i Göteborg. Medan de själva som vanligt inte gör någonting alls.

Som historikern Howard Zinn har sagt: ”Civil olydnad är inte problemet. Vårt problem är civil lydnad”. Där skedde ett efterlängtat genombrott igår och inte bara i kravallstaketet. Men Jan Guillou kör återigen med epitetet ”de små svarta” som han tycker är ett passande uttryck för de autonoma. Kanske är det något slags överkompenserat mindervärdeskomplex eftersom han själv är ganska kort i rocken. Proletären (KP) ville inte överhuvudtaget stoppa nazisterna och har därför inte kommenterat motdemonstrationens succé alls. Alla andra jublar.

Sverige: Ann Heberlein vevar vidare om hur hemskt allvarligt tiggeriet är. På så sätt vill hon kvalificera sig för en moderat riksdagsplats nu när ingen längre vill ha hennes skriverier. Och Jimmy Åkesson vill att SD ska vara kvinnornas parti samtidigt som hans närmaste man är misstänkt för våldtäkt i SDs lokaler i riksdagshuset och kvinnliga visselblåsare i partiet tystas ner och fryses ut. Det kommer inte att gå så bra.

Malmö/Lund: Svenska Akademien har valt in Jayne Svenungsson på stol nummer nio. Jayne är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet. Hon efterträder författaren Torgny Lindgren, som avled den 16 mars. Vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december kommer hon att ta sitt inträde (Lokaltidningen Lund). På tiden; kvinnliga ledamöter är en bristvara i Akademien: av 190 ledamöter sammanlagt är endast 10 kvinnor – 11 med Jayne Svenungsson.

Konsten: Maya Kulenovic (f. 1975). Känd för ett porträttmåleri jämförbart med Odd Nerdrum.

maya

Courtesy Maya Kulenovic: Lucid, 2007.
***

En kommentar på “Krönika 2-3/10 2017. Civil olydnad är inte problemet.

  1. Ping: ”Dom små svarta” sa Jan Guillou

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: