Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 30/9-1/10 2017. Vi stoppade nazisterna i Göteborg! Direktrapport.

Jag deltog i demon i Göteborg 2001. Denna gång rapporterar jag fortlöpande  hemifrån och håller tummarna för mina kamrater och alla som är där för att stoppa nazismen.

Världen: Brittisk polis har meddelat att den gripit elva personer från den förbjudna högerextrema organisationen National Action. Tillslagen är en del av en pågående terrorutredning. Gripandena har skett runt om i landet. De elva misstänks bland annat för förberedelse av terrorhandling, medlemskap i förbjuden organisation och innehav av dokument innehållande information som kan användas vid terrorhandlingar, rapporterar Reuters. De gripna är mellan 22 och 35 år (Expo).

Sverige: Göteborg 06:00.

Sedan Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fick tillstånd
till att demonstrera i Göteborg har polisen förberett sig inför en av de största polisinsatserna i Sverige på tio år. NMR räknar själva med att locka omkring 1 000 nazister till sin manifestation. Lördagens poliskommendering betraktas av polisen som en nationell särskild händelse vilket innebär att polisen i Göteborg får förstärkning från hela Sverige. Hur många poliser som deltar i insatsen vill polisen av taktiska skäl inte avslöja. 10 000 väntas till Heden. Nazistdemonstrationen har väckt stor avsky bland allmänheten och bara några hundra meter från NMR:s uppsamlingsplats i närheten av Scandinavium väntas över 10 000 personer samlas vid Heden för att delta i olika motdemonstrationer (GP). Statsminister Stefan Löfven kan tänka sig skärpt lagstiftning för att stoppa demonstrationer likt den som nazistiska NMR planerar i Göteborg: ”Det är vedervärdigt. Vi måste göra mycket mer som demokrati för att motarbeta nazism” (AB).


demoNazisternas och polisens positioner idag. Bild courtesy GP.


Polisen kommer främst att använda polishästar mot motdemonstranterna. Detta kan bekämpas genom att strö ut stenkulor eller stålkulor på marken. I tillräckligt antal på rätt plats är detta effektivt: hästarna kommer att snubbla eller skena.

Förresten kan jag lova reda nu före demonstrationen att högerpressen kommer att kritisera motdemonstranterna mer än nazisterna. Detta har liberalerna inprogrammerat i sina små hjärnor och är inget som vi ska bry oss om.

Göteborg 10.00. Polisen uppger nu att man har förstärkt sin bevakning vid vissa av landets gränser med anledning om uppgifter om att aktivister från andra länder planerar att komma till Göteborg i syfte att störa ordningen i samband med dagens demonstrationer. Polisen skriver också på sin hemsida att man begärt förstärkning från polisen i Norge vid gränsövergångar mellan Sverige och Norge. Polisen uppger också att man aktivt kommer att göra så kallade inre utlänningskontroller i Sverige under dagen när det finns utrymme för det enligt svensk lag. Polisen och Göteborgs Stad har förberett sig på olika vis inför dagens demonstrationer. Bland annat har ett flygförbud upprättats i centrala stan vilket innebär att drönare och liknande fordon inte är tillåtna vid demonstrationsområdet. Samtidigt kommer FN-flaggan att vaja vid Gustaf Adolfs torg under lördagen och stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo väljer att under helgen att markera ”allas lika värde” genom att hissa regnbågsflaggor på förvaltningens stänger, skriver nämnden i ett pressmeddelande (GP).

smeshit

Bild courtesy N24.

Göteborg 11.00. Till GP:s reporter uppger polisen att insatsen omfattar ungefär 1300 poliser i samband med demonstrationen. Vilka poliser som är stationerade var beror på vilken region de kommer ifrån. Poliser från hela landet förstärker Göteborgspolisen inför lördagens demonstrationer. Motdemonstrationerna mot NMR:s demonstration kommer att manifesteras på olika sätt. Den antirasistiska organisationen ”Inte rasist men” tänkte följas åt med NMR:s demonstration och spela ”Imperiemarschen” i ett försök att överrösta NMR. Imperiemarschen är signaturmelodin för det onda Imperiet i Star Wars-filmerna. Folk strömmar till Heden och där är stämningen hög, berättar Fria. Göteborg är idag fullt av människor som inte kommer härifrån. Det märks inte minst på hur många som frågar poliser om vägen, poliser som själva är hitresta och inte alltid har koll på Göteborgskartan. Vid centralen är många på väg mot Korsvägen, Svenska mässan, Lisbeth och Heden och tvingas på grund av avspärrningarna att vandra långa omvägar. NMR har ännu inte dykt på sin tänkta samlingsplats vid Sten Sturegatan utan för Scandinavium. Platsen bevakas av ett stort antal poliser som satt upp kravallstaket och avspärrningar. Strax efter klockan 11.00 utökade polisen sina avspärrningar runt NMR:s tänkta samlingsplats. Statyn ”Kvinnan med handväskan” har nu fått en plats på Heden utanför ETC:s tält (GP).

Göteborg 11.46. Anhängare till NMR har samlats vid Grafiska vägen och börjar nu sakta röra sig bort mot demonstrationsplatsen vid Scandinavium.

Göteborg 12.20. Polisen och NMR kan inte enas om rutten från Grafiska vägen till Scandinavium där demon ska utgå, vilket har försenat avgången. NMRs tillstånd gäller bara till 15.00.

Göteborg 12.38. Med uppblåsbara krokodiler (!) bekämpas polisens kravallstaket. Enligt GT är nassarna högst 500, vilket bara är hälften av vad de själva uppgett.

Göteborg 13.15. 20 motdemonstranter är gripna på oklara grunder. Nassedemon har stoppats vid ett tillfälle för att ha marscherat ”militäriskt” enligt AB.

Göteborg 13.26. Just nu sitter ett antal NMR-demonstranter ner efter polisens ingripande när de försöker ta en annan väg. Polisen tar NMR:s flaggor (vapen) och kastar dem på marken. Fullt tumult vid Ica Focushuset på NMR:s väg mot Scandinavium. Ett tiotal är gripna. Tårgas har använts. AB sänder live här: https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/227392

Göteborg 13.55. NMR är omringade av poliser och motdemonstranter nere vid Fabriksgatan vid Focus-huset. Gatan är full av polisbilar och ridande poliser. Polisen har spärrat av området närmast nazisterna. Motdemonstranter skanderar ”Inga nazister på våra gator”. NMR har nu bara en timme kvar av sin demonstrationstid. NMR-ledaren Simon Lindberg är gripen.

Göteborg 14.22. Motdemonstranterna har nu brutit igenom avspärrningarna vid Heden (AB).


demo

Motdemonstranter bryter igenom kravallstaketen och avancerar i tårgas. Foto courtesy Olof Ohlsson.

Göteborg 14.32. Med jämna mellanrum hörs knallskott brisera i riktning mot Svenska Mässan Polisen har beslutat att att spärra av ett större område runt Focus-huset. Detta gör att tågtrafiken inte kommer att stanna vid Lisebergs station, skriver polisen på sin hemsida. Polis på plats säger också att NMR inte kommer kunna fullfölja demonstrationen. Det är ett ganska väntat besked med tanke på att endast en halvtimme återstår innan demonstrationstillståndet löper ut. Uppgifter till GP säger att polisen ska skicka bussar för att flytta nazisterna från platsen.

Göteborg 14.53. Motdemonstranterna slog tillbaka nassarna vid deras utbrytning på Fabriksgatan, de tvingades tillbaka och nu är hela den tänkta demonstrationsvägen full av motdemonstranter. Om demonstrationen avbryts nu är det motdemonstranternas förtjänst. NMR kan ruttna på detta. Bangers och rökbomber haglar. Antifascisterna avancerar mot polisen som backar. Rusningar. Nassarna börjar bussas iväg. ”Inga nazister på våra gator”. Det kastas lite flaskor och annat skräp och journalisterna går i spinn. ”Sten, sten, våld, våld, extremister, extremister” precis som jag förutspådde. Dumheter. Det är med sina kroppar och sin aktiva närvaro som 10.000 antifascister har tvingat NMR att avstå från sin omskrutna motbjudande demonstration. Nassarna misslyckades till 100%. De fick aldrig tåga och det var målsättningen.

Göteborg 15.00 Nu går demonstrationstillståndet ut för NMR! Hurra! Och polisen backar fortfarande. Polishästar och pikétbilar åker in mot Lisebergs huvudentré men polisen backar fortfarande. GAIS-Brommapojkarna spelar snart match. Stämningen är åter lugn. Och ingen människa blev allvarligt skadad. NMR fick bara gå c:a 20 meter. Nazisterna har bussats iväg från platsen av polisen. Vi stoppade nazismen!

Konsten: Max Gustavsson om Bokmässan.


max

Courtesy Max Gustavsson.

 

***

En kommentar på “Krönika 30/9-1/10 2017. Vi stoppade nazisterna i Göteborg! Direktrapport.

  1. Pingback: Göteborg, en bra dag! * Marre all day

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: