Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27-28/9 2017. Nazism är inte ”en åsikt”.


Världen: Jonas Thente skriver om Mark Brays bok ”Antifa
: The anti-fascist handbook”. ”Målet med boken, menar författare och förläggare, är att i oroliga tider skriva antifascismens internationella historia. USA har aldrig direkt behövt konfrontera fascism och nazism på hemmaplan och Brays bok visar hur fridfulla protester och diskussion hittills aldrig har kunnat stoppa farsoten någonstans i världen” (DN). Boken verkar uppskattas av alla utom nazister – och liberaler, som inte precis varit aktiva antifascister någonstans någon gång.

Sverige: ”Nazism är ett brott – inte en åsikt” skriver Henry Ascher i Fria och bygger argumentationen på FNs deklaration om mänskliga rättigheter som nazismen i sig självt bryter mot genom sina allestädes existerande handlingar (Fria). Så sluta nu genast att tala om yttrandefrihet i anslutning till nazism, tack.

Sverige: ”SD:s värderingar strider mot skolans mål” skriver Sydöstran i en ledare. ”Det är inte mer än rätt att man ifrågasätter lärare och rektorer som har sverigedemokratiska värderingar. SD är och förblir ett rasistiskt parti, därför ska inte heller sverigedemokrater uppfostra våra ungdomar”. Skolan ska vara en rasistfri zon!

Mera SD: Hanna Wigh-skandalen i SD fortsätter. Även SD-politikern Maddelen Larsson lämnar nu partiet i protest mot sexuella trakasserier och är orolig för ytterligare trakasserier när hon lämnar. »Det är som att vara med i ett kriminellt gäng. Man lämnar det inte ostraffat«, säger hon till TV4. http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/h%C3%A4r-avg%C3%A5r-sd-kvinnan-i-direkts%C3%A4ndning-efter-hoten-jag-orkar-inte-mer-3935992

Malmö/Lund: Ännu mera SD. Sverigedemokraternas ordförande i Eslöv Johan Sandqvist avsäger sig alla sina uppdrag efter att Expo avslöjat hans rasistiska och nazistiska nätkommentarer under antaget namn (skd).

Malmö/Lund: Två Malmöpoliser misstänks för misshandel och tjänstefel efter att ha polismisshandlat en på marken liggande man förra året. Misshandeln ska ha skett på Norra Parkgatan.

Den ena polisen, en man i 45-årsåldern, ska ha slagit målsägande två gånger på höger ben med en batong så att han föll till marken och blev skadad.

Den andra polisen, en man i 35-årsåldern, ska ha slagit målsägande tre gånger på höger ben när han låg på marken. Åklagaren anser att polisernas våld utfördes med uppsåt och att deras handlingar är obefogade och oförsvarliga (skd).

Däremot är risken minimal att de fälls
– i så fall vore fallet helt unikt eftersom detta är normalt polisbeteende. Och skulle de mot all förmodan ändå fällas lär straffet bli en varning eller i värsta fall blygsamma böter. Om två civilpersoner gjort samma sak hade det förmodligen blivit fängelse. Men jag vill här på intet vis antyda att likhet inför lagen inte gäller; det vore mig också fjärran att kverulera över en sådan bagatell. 🙂

Konsten: Stoppa nazisterna 30/9 – politisk graffiti i Göteborg.


stoppa.jpg

Foto courtesy aktuelltfokus.

***

Citatet: ”Terrorism är att använda våld eller hot för att uppnå ett politiskt mål. Det högsta politiska målet i en stat är att upprätthålla lagen. Poliser använder våld och hot för att upprätthålla lagen. Därför är alla poliser per definition terrorister.” – Dane Whalen.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: