Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27/9 2017. Radikal Bokmässa i Göteborg – hela programmet!

bokmässa2

Radikal Bokmässa.
När: 2017-09-28 16:00
Var: Kvinnofolkhögskolan, Första Långgatan 28 B, 413 27 Göteborg.
TORSDAG 28/9 kl.16-20
17:00 Syndikalistiskt Forums bokkafé:
Öppen scen för text och poesi!

Som några situationister en gång skrev: “En poesi diktad av alla, den revolutionära festens början!” De visste det inte då, men syftade naturligtvis mycket bokstavligt på 2017 års Radikal Bokmässa. När kapitalismen ätit sig in inte bara i löneslaveriet utan överallt. När vi borde veta bättre men ändå mäter oss själva och varandra i likes och lydnad. Då kan poesi koppla samman kroppen med vardagskampen med världen. Vi smäller upp mikrofonen i allas vårt kära bokkafé, och du är välkommen att inta den. Kör din egen eller någon annans poesi, spoken word, rap, vislyrik, texter. Max 5 minuter på micken. Bjud in skrivande kamrater och kom och va en go publik!
Välkommen på alla språk!

FREDAG 29/9 kl.17-22

Fredag (kvinnofolkhögskolan, ingång masthuggstorget):
17:15 Kaféet: Odengatan 1B
18:00 Goldman: Salka Sandén – Tio år sedan Deltagänget

I år är det tio år sedan romanen Deltagänget (2007, Vertigo) kom ut. Boken skildrar en ung anarkist i Göteborgs ockupationsrörelse, vardagen som antifascist och gemenskap kamrater emellan. Med anledning av jubileet arrangerar vi ett samtal mellan Sandén och kamrat Nathalie, om hur antifascismen sett ut och förändrats med tiden, vilka lärdomar kan vara användbara idag och om sina egna erfarenheter av att vara unga kvinnnor i den antifascistiska rörelsen.
19:00 Goldman: Emil Boss och Marie Hållander – Tid, arbete, villkor: ett samtal om arbetarlitteratur

Med utgångspunkt i sina böcker läser och samtalar Emil Boss och Marie Hållander om läsandet, skrivandet och litteraturens relation till tid, arbete och villkor. Hur gestaltas arbete i litterära verk? Hur gestaltas de villkor arbetarklassen verkar under? Vad har litteraturen för språkliga men också politiska möjligheter? Emil Boss är författare och fackligt aktiv, aktuell med diktsamlingen Acceleration (Bokförlaget Lejd 2017) om arbete, språk och kamp i servicesektorn. Marie Hållander, författare till Tjänster i hemmet (Kabusa Böcker 2013), en bok om hemtjänsten. Hon är också aktuell med den filosofiska studien Det omöjliga vittnandet (Eskaton 2017).

19:00 Beauvoir: Gabriel Kuhn – Revolution: vad är det egentligen?
Det är fortfarande viktigt för den autonoma vänstern att skilja sig från “liberala” och “reformistiska” politiska krafter. Men vad bygger denna skillnad egentligen på? Gör det den autonoma vänstern “revolutionär”? Hur då i så fall? Kom till en diskussion för att gemensamt reda ut denna kluriga fråga. Inledning och moderation av Gabriel Kuhn, redaktör till boken “Rån för revolutionen: Blekingegadegruppen inifrån” (2014, Verbal).

20:00 Beauvoir: Ragnhild Ekner visar: Trafikljusen blir blå imorgon (film)
Med stora drömmar om något annat, något bättre, på en trådsmal balansgång mellan kaos och kalas. I lägenheter och parker, alltid på väg men ändå hela tiden stampande på samma plats. Tomma folkölsburkar, pizza¬kartonger, odiskade vinglas, snabbmakaroner med lågpriskedjans billigaste tomatsås. Skitiga soffor och smutsiga lakan. Kartor av ångestdämpande i jeansen, slarvigt slängda på golvet. Cigarettrök under fläkten och flyktplaner stora som höghus eller platta som pannkakor. Nattpromenader, stökiga utekvällar och tidiga morgnar. Jussi levde för konsten. För graffitin och gänget som målade tåg och tomma tunnelbanestationer. När vissa gick vidare, stannade han kvar. Genom gamla foton och filmer från skakiga handfilmskameror samlar Ragnhild Ekner minnen från ett liv på väg in i en snårig vuxenvärld.

20:00 Kaféet: Fria-quizen
Fria Tidningen presenterar Fria-quizen (aka. Frias fantastiska antifascistiska bokmässequiz). Visa dina vänsterskillz och utmana vännerna på Frias fantastiska antifascistiska bokmässequiz! Det kommer bli frågor om alltifrån Bakunin till Beyonce, Gramsci till Riot grrrls… och så klart ”vem skrev kampsången?”. Det bjuds på smarriga vegansnittar & fräscha alkoholFRIA drinkar och fina priser till vinnarna! Begränsat antal platser så först till kvarn!

LÖRDAG 30/9 kl.16-21

Det finns mässarrangörer som bjuder in nazister, och det finns mässarrangörer som får sina lokaler bombade av samma nazister. Vår antifascism är ingen tom paroll, och våra gäster ska inte behöva välja på teori och praktik. Börja dagen med praktisk antifascism! Mer information nedan:
INGA NAZISTER I GÖTEBORG!
Lördag (kvinnofolkhögskolan, ingång masthuggstorget):

16:00 Goldman: Fanzineworkshop med Paddsatan. Hanna LT och TACK FÖR INGET. En presentation av fanzineformatet och praktiskt arbete. Ta med dig rit- och skrivmaterial! (2h)

16:00 Beauvoir: Henrik Arnstad – Hatade demokrati
Den demokratiska ideologins grundtanke om inkludering, att samtliga människor ska välkomnas i dialog med samhälle och stat, är mycket äldre än vad forskningen tidigare trott. Kanske lika gammal som människan själv. Men trots att ”demokrati” är ett ord som idag uppfattas positiv har dess praktiska politik alltid utsatts för hat. Inkludering av ”de andra” i makten innebär nämligen alltid att de redan privilegierade anser sig hotade. Författaren och historikern Henrik Arnstad berättar utifrån sin kommande bok ”Hatade demokrati: de inkluderande rörelsernas ideologi och historia” (Norstedts, 2018).

17:00 Beauvoir: Paulina de los Reyes – Bortom Kravallerna
I maj 2013 ägde omfattande oroligheter rum i Stockholmsförorten Husby. Bilar brann och poliser möttes med kastade stenar, händelser som gav eko i såväl svenska som internationella medier. Redan kort tid efter sammanstötningarna intervjuade forskare från olika akademiska discipliner ett trettiotal boende i Husby. I denna bok kan kravallerna därför sättas in i ett större såväl teoretiskt som internationellt sammanhang. Utifrån teman som berör bland annat plats och gemenskap, polisens roll och den samlade mediabilden diskuteras Husbyoroligheternas specifika karaktär och hur sociala konflikter som dessa ska kunna förstås. Paulina de los Reyes var redaktör för boken och presenterar den hos oss.

17:00 Kaféet: Federativs förlag – Svensk överklass och högerextremism under 1900-talet och Bostadsmonstret.
Federativs förlag presenterar två nya böcker.

“Svensk överklass och högerextremism under 1900-talet”
berättar om de individer och sällskap i den svenska överklassen som hade nära band till de tyska nazister som skulle komma att ta makten 1933. Tyskland var en förebild för dessa grupper – även efter att Hitler tagit makten och pogromerna mot judar och kommunister var ett faktum.

Kärnan i nazismen:
nationalism, antidemokrati, elitism, rasbiologi, antikommunism, passade väl med den svenska överklassens intressen. Federativs förlag presenterar en nyutgåva av boken och ger en introduktion till den svenska överklassens nazikopplingar som inte många känner till.

I “Bostadsmonstret” är utgångspunkten
ett till synes simpelt och vardagligt objekt: huset. Utifrån huset, som byggnad och bostad, undersöker boken de sociala relationer som omger och präglar det. Boken rör sig mellan det mest personliga och offentliga, från privatekonomi och intima relationer till marknadsekonomin och den parlamentariska makten. Det som börjar som en undersökning av byggindustrin utvecklas till en kritik av hela kapitalismen och pekar ut en riktning för motstånd. Federativs förlag presenterar boken och håller ett panelsamtal om de inneboende konflikter som präglar byggindustrin, stadsplaneringen och bostadsmarknaden – och hur motståndet kan organiseras.“

18:00 Beauvoir: Daria Bogdanska och Sara Granér
Serietecknarna Daria Bogdanska och Sara Granér i ett samtal om sin konst och sina serier.
18:00 Goldman: Critisticuffs – Love and relationship (workshop in english, 2h)
18:00 Kaféet: Jonas Selander
19:00 Kaféet: ENSAM MAMMA RÖKER
Högläst rökpaus från gbgs egna bästa blogglady!

19:00 Beauvoir: Anna Fröding – En värld att vinna
Året är 1999 och snart ska ett nytt årtusende inledas. I en villa på Lidingö sitter 80-årige Karl Frisch och tar emot beskedet att hans barnbarn misshandlats till döds av nynazister. In i den till synes trygga, svenska verkligheten tränger det nakna våldet. Chocken och sorgen gör att Karl kastas tillbaka i sina minnen, minnen han trodde han lämnat bakom sig. Han gör läsaren till följeslagare på sin resa genom 1900-talet, en resa som börjar i en arbetarkasern i Berlin på 20-talet. Hemmet är fattigt men kärleksfullt. Föräldrarnas politiska engage-mang på vänsterkanten leder till att bakgårdsslagsmålen snart nog byts ut mot verkliga fasor. Hitler tar makten, föräldrarna fängslas och barndomen tar slut. Redan i mycket unga år börjar Karl leva farligt. Han tvingas leva ett dubbelliv som medlem av det förhatliga Hitlerjugend, samtidigt som han utför högst förbjudna ärenden åt den underjordiska, kommunistiska rörelsen. Anna Fröding presenterar ”En värld att vinna” (Visto Förlag, 2015).

20:00 Kaféet: Onsdag
20:00 Beauvoir: Kalle Johansson – Vad är egentligen fascism?
Ordet fascism används ofta av politiker och journalister idag. Men vad betyder det egentligen? Vi pratar ofta om vad fascisterna i Tyskland och Italien gjorde, men inte så mycket om hur de tänkte och vad de drömde om. Vad utmärker den fascistiska ideologin? Kalle Johansson presenterar sin seriebok ”Vad är egentligen fascism?”(Verbal, 2017) som bygger på ett samtal med historikern Lena Berggren.

20:00 Goldman: Johannes Ekholm och Adrian Perera – Ord och gärning
Författarna Johannes Ekholm och Adrian Perera läser ut sina nyutkomna böcker och diskuterar tvånget att vara politisk, det vill säga, hur litteraturen inte kan undgå att anknyta till den politiska verkligheten vi lever i. Hur har författarbojkotten av Göteborgs bokmässa diskuterats i finsk media? Vilka röster har blivit mest uppmärksammade? Hur syns antirasismen i kulturdebatten i Finland? Ekholms debutroman Kärlek Liksom (Rakkaus niinku, 2016) belönades med Kalevi Jäntti-priset, och författaren och frilansjournalisten Perera debuterar med White Monkey (Förlaget M) 2017.

SÖNDAG 1/10 kl.11-17

Söndag (kvinnofolkhögskolan, ingång masthuggstorget):
11:00 Beauvoir: Håkan Blomqvist – Potatisrevolutionen
Våren 1917 var arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm skådeplatsen för ett folkligt kvinnouppror som drog med sig tusentals söderbor. I det numera trendiga och krogtäta “Sofo” utspelade sig hungerkravaller när kvinnor försökte komma över potatis för att lindra nöden i arbetarhemmen. Det var världskrig, avspärrningar, brist och ransonering. Från Ryssland kom budskapet om den stora revolutionen som störtat tsardömet. I Sverige öppnade hungerprotesterna som svepte över landet beskrivna som »potatisrevolutionen« dörren för allmän och lika rösträtt. Det är om dessa händelser och några av de människor som bidrog till förändringen, denna lilla bok handlar. Som en påminnelse om vad som en gång krävdes för att försätta maktpolitiska berg, kanske som lärdom även för vår egen tid när många åter går hungriga. Håkan Blomqvist, historiker vid Södertörns högskola och författare till ett flertal böcker om arbetarrörelsens historia, presenterar boken som utkom på Hjalmarson Högberg bokförlag 2017.

11:00 Kaféet: Petra Mölstad – Vi har hägn
Petra Mölstad debuterade med diktsamlingen Införsel 2013. Två år senare kom boken Omloppstid i förlaget Trombones skriftserie ”Svavel” och nu i år den handtryckta diktsamlingen Vi har hägn på nystartade Anti förlag. Petras programpunkt gästas dessutom av Freke Räihä och Anna Jörgensdotter (se längre ner i programmet för detaljerade beskrivningar av dem) samt Martina Moliis-Mellberg! Den finlandssvenska poeten Martina Moliis-Mellberg debuterade 2015 med den prosalyriska sviten “A” (Schildts & Söderströms) som våren 2017 även utkom på Modernista. Hennes andra bok “7”, utkommer under hösten 2017 (Schildts & Söderströms). Petra Mölstad är också är aktuell i tre antologier: Om detta sjunger vi inte ensamma (ETC förlag), dock-ument anti-logi (Dockhaveri förlag) och Världens kortaste antologi (Trombone förlag).

12:00 Kaféet: Q&A med Tor och Jens från den anarkistiska podcasten Bilda Kedjor
12:00 Beauvoir: Agneta Thomasin Svensson – Alla röster, alla ljus
Eileen växer upp i Londons slum, bland ruckel och fallfärdiga skjul längs Themsen. Hon träffar den svenske sjömannen Hjalmar och flyttar till Göteborg – hamnstaden dit det kommer båtar från hela världen. En stad präglad av fattigdom och brutala klasskillnader. Medan Hjlmar och Eileen försöker skapa sig ett hem I Haga ekar stöveltrampen över Europa.Även i Sverige växer nazismen. Men överallt finns det människor som gör motstånd och står upp för människovärdet. “Alla röster, alla ljus” berättar Göteborgs vänsterradikala historia ur ett gräsrotsperspektiv. Det är en roman om det glömda Göteborg. Om sjömännens, sömmerskornas, kommunisternas, judarnas och flyktingarnas stad. Agneta Thomasin Svensson arbetar inom vården. Hon har tidigare gett ut “Den vita baracken” och medverkar i flera antologier.

13:00 Goldman: Kvinnofolkhögskolan om folkbildning
Kvinnofolkhögskolan med ett samtal om feminism, folkbilding och separata rum. Medverkar gör Berit Larsson, Agneta Wirén, Felicia Mulinari och Lena Bjurving.
14:00 Beauvoir: Anna Jörgensdotter och Hanna Wikman
Två författare och feminister från Sandviken och Kramfors, läser ur sina böcker och andra texter och pratar om sånt som ligger dem varmt om hjärtat eller som deras texter har gemensamt så som historia, kollektiv, antifascism, hopp och sorg. Anna Jörgensdotter debuterade 2002 med romanen Pappa Pralin och har sedan dess utgivit både prosa, poesi och facklitteratur, senast romanen Drömmen om Ester. I september 2017 utkommer romanen Solidärer (Bonnier) som utspelar sig i Spanien och i Gävle mellan 1936-1939. Solidärer är en episk roman om krigets konsekvenser, kärlekens former och drömmen om en annan värld.
Hanna Wikman debuterade 2010 med vägromanen Lift och jobbar, förutom som författare, som skrivlärare och biblioteksassistent. Hennes kommande roman Härdar är en historia om syndikalistisk organisering i Vilhelminas skogar på trettiotalet, Spaniensolidaritet, längtan, passion och om att vara den som är kvar.

14:00 Goldman: Storming Heaven och militanta undersökningar
Steve Wrights bok ”Storming Heaven: Class Composition and Struggle in Italian Autonomist Marxism” (2002, Pluto Press) släpps i ny utgåva sensommaren 2017. Storming Heaven var den första heltäckande studien av italiensk autonom teori, från sitt ursprung i den anti-stalinistiska och arbetaristiska vänstern på 1950-talet till sin storhetstid tjugo år senare. Den italienska autonoma marxismen är en politisk tendens som på många sätt kan ses som en föregångare till dagens utomparlamentariska vänster. Anna och Martin presenterar boken för oss och pratar sedan om fenomenet militanta undersökningar.

15:00 Goldman: Skrivworkshop med Hanna & Sara Wikman (2h)
Spökstad, skitnödig, lurvig, akut. Är bara några av alla ord du kan använda dig av på skrivverkstad med Hanna och Sara Wikman, anarkister, författare och ledare för den här skrivstunden. Välkommen du som nästan aldrig skriver någonting eller du som skriver hela tiden! Alla välkomna, bara du känner ett sug efter att uttrycka dig i ord. Vi förstår svenska och engelska och du kan skriva på vilket språk du vill. Men övningarna förklaras på svenska och engelska. Max 12 deltagare, ingen föranmälan.

15:00 Beauvoir: Freke Räihä – Illegalen
Freke Räihä, poet född 1978. Bosatt utanför Österlen. Dennes 15:e bok Illegalen är en skönlitteratur inifrån och utifrån en flykt genom ett Europa ingen vill vara i. Den följer en näktergal, en filosof och en läkare genom en kontinent där allt vatten är blod.

16:00 Beauvoir: Georgeta Baicu – Den ohörda historien
“Skriv rom tills dina fingrar blöder! Skriv om vårt folk. Skriv ner din historia. Utan en nedtecknad historia kommer vi inte ha något att lämna över till våra barn och barnbarn. Vår framtid hänger på det skrivna ordet.” Genom att skriva om sina egna liv, eller sammanställa äldre släktingars berättelser, bidrar författarna i Den ohörda historien till spridning av en till stora delar okänd historia. Antologin är en del i projektet Romska och resandeberättelser i väst – ett projekt som Författarcentrum Väst startade 2014 i samarbete med romska och resandeaktörer i Västra Götaland. På plats för att presentera och läsa ur boken finns Georgeta Baicu, en av antologins medverkande.

Syndikalistiskt Forum


bokmässa

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 september, 2017 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: