Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 26-27/9 2017. Hela Göteborg mot NMR.


Världen: En stor majoritet av de röster som hittills räknats
visar ett ja till Kurdistan som självständig stat.

Världen: Den 24 september 2017 gjorde valet till Tysklands parlament att det för första gången sedan 1949 valdes ett nynazistiskt parti med 12,6% (Counterpunch).

Sverige: Under lördagen planeras flera antirasistiska protester
i Göteborg, en samlad motvikt mot den marsch som ska genomföras av våldsbejakande nazistiska grupperingen NMR. Polisen förbereder sig på en stor uppslutning av människor i centrala staden; framför allt i områdena kring Heden och Korsvägen. 17 kulturchefer, bland dem företrädare för Göteborgs stadsteater, Backa teater, Göteborgsoperan, Göteborgs Symfoniker/Göteborgs Konserthus och Hasselbladsstiftelsen, har undertecknat ställningstagandet. ”Det är ofattbart att nazister återigen intar våra offentliga platser”, skriver de.– Varje institution kommer på olika sätt att genomföra aktiviteter som visar på deras ställningstagande. Detta kommer att ske både inne på och utanför institutionernas byggnader, säger Anna Rosengren. (DN).

Sverige: Nazister kan ha infiltrerat polisen. Mordiska Motståndsrörelsen påstår sig ha medlemmar inom polisen. Justitieministern vägrar kommentera uppgifterna (ETC). I USA är vitmakt-infiltration inom polisen ett allvarligt problem, säger FBI. Omkring 50% av svenska poliser anses rösta på SD.

Sverige: Den SD-politiker som anklagas för sexuella övergrepp mot Hanna Wigh säger sig ha tagit time out och har lämnat riksdagskansliet. Åklagare har inlett en förundersökning efter en polisanmälan om sexuellt ofredande (AB).

Sverige: ”Nu har Alice Bah Kuhnke äntligen möjlighet att göra något vettigt. Lägg ner den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism nu när Anna Carlstedt slutar vid årsskiftet” (aktuelltfokus).

Malmö/Lund: Rödgröna storsatsar på vården i Skåne. Regionstyrelsen föreslår stora satsningar på akutsjukhusen och jourmottagningarna i Skåne i budgeten för nästa år. Öppettiderna på jourvårdcentralena i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad ska utökas kraftigt och särskilda satsningar ska göras för att öppna fler vårdplatser i anslutning till akutmottagningarna och på vårdavdelningar. – Det här är vårdsatsningar som ligger nära patienterna. vi ser behovet av att förstärka primärvården generellt, säger regionrådet Anders Åkesson (MP), vice ordförande i regionstyrelsen (skd).

Malmö/Lund: Moderaternas rasistiska högersväng fortsätter. Efter att de har infört tiggeriförbud i skånska Vellinge föreslår de nu ett landsomfattande förbud. Detta måste besvaras med solidaritet och kamp underifrån (Offensiv).

Konsten: Nutida afrikansk konst finns utställd på museum och konsthallar över hela världen, men fram till nu har det inte funnits något museum i själva Afrika som fokuserar på kontinentens nutida konst. Men nu blir det ändring på det för idag öppnar MOCAA – Museum of Contemporary African Art i Kapstaden i Sydafrika.– Länge berättades det afrikanska narrativet av utomstående, nu kan det berättas av afrikaner, säger kuratorn Tandazani Dhlakama i en av Museum of Contemporary African Arts presentationsvideos på nätet.  Det går inte ta miste på hennes stolthet och stoltheten runt om i Afrika över att MOCAA, som museet kallas, nu öppnar i Kapstaden och för första gången samlar och ställer ut världens främsta samling av nutida afrikansk konst på sin egen hemmaplan (SR).


zeitz

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: