Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 13-14/9 2017. Släpp de ryska anarkisterna!

Världen: Solidaritet med de fängslade ryska anarkisterna! Ryska anarkister har aktivt deltagit i de internationella dagarna av solidaritetsdagarna för anarkistiska fångar. Vi är glada att fler och fler ryska städer går med i kampanjen och vi hoppas att solidaritetsåtgärder inte kommer att begränsas till en viss kampanj. I ett antal städer påminde anarkisterna om fångarna med graffiti och flygblad. Sådana aktioner genomfördes i Kaliningrad, Belgorod, Moskva, Chelyabinsk, Tomsk, Kazan, Khabarovsk, Nizhny Novgorod, Krasnoyarsk, Tumen och Saratov (Insurrection News).

Världen: Hundratusentals människor är på flykt, FN varnar för etnisk rensning och omvärldens kritik är skarp. Trots det agerar Burmas ledare, f.d. demokratiikonen Aung Sang Suu Kyi, inte mot våldsamheterna mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya. Tystnaden kan bero på att Suu Kyi inte vågar utmana militären, menar experter (Civil Rights Defenders). Dalai Lama vädjar till det buddhistiska landet att inte skada den muslimska minoriteten.

Sverige: ”Nu är frågan snarare hur välfärden ska ha råd med alla nyanlända människor som inte kommer inte på arbetsmarknaden” skriver Alice Teodorescu i GP . http://www.gp.se/ledare/teodorescu-sista-chansen-f%C3%B6r-l%C3%B6fven-1.4626380 Eftersom en tidning som GP givetvis har korrekturläsning drar jag alltså slutsatsen att välfärden är i fara när så många kommer in på arbetsmarknaden. Och det kan man ju faktiskt betvivla.


Sverige: Inom kort ges antologin ”Den ensamme terroristen?”
med underrubriken ”Om lone wolves, näthat och brinnande flyktingförläggningar” ut. Två av Sveriges främsta forskare på radikalnationalism, Mattias Gardell och Heléne Lööw, har tillsammans med massmedieforskaren Michael Dahlberg-Grundberg i tre avsnitt kartlagt attacker mot asylboenden, studerat hotet från politiskt motiverade ensamvargar och granskat internet som politiskt verktyg (AB).

Malmö/Lund: Stadsparken i Lund är en av fem svenska parker som nominerats till utmärkelsen ”Årets park”. – Jätteroligt, säger parkintendenten Lars Brobec (SDS). Och nog är det välförtjänt för denna paradisiska oas.

 

stadsparken_i_lund-5


Konsten: Ad Reinhardt (1913–1967).


on the water-2
Courtesy Ad Reinhardt: Flowers on the water / Artnet.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 12 september, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: