Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 12-13/9 2017. Hasse i våra hjärtan.

Världen: Rødt får mandat i norska stortinget. Revolutionära socialistpartiet Rødt kniper ett mandat i Stortinget.– Vi ska slåss mot varje privatisering, mot varje soldat de vill sända i krig med Trump. Rødt kommer vara med i Stortinget, säger partiordförande Björnar Moxnes på valvakan.

Världen: Tiggeriförbud i Europa (svt/opinion).


svt


Sverige: Under veckan står ett antal representanter från svenska fredsrörelsen vid Brunnsparken med bokbord, flyers och protestlistor. Anledningen är Aurora 17, en internationell militärövning med 21 000 deltagare, som drog igång i går. Hela övningen är beräknad att kosta 580 miljoner kronor, pengar som enligt motståndarna hade kunnat användas bättre på annat sätt.– Det är våra skattepengar. Det hade kunnat användas till flyktingar, fattiga och planetens överlevnad. Det finns inga militära lösningar på konflikter, säger Inger Gustavsson, engagerad i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och Svenska freds- och skiljedomsföreningen (GP).

Sverige: Judiska Centralrådet
överväger att överklaga Nordiska motståndsrörelsens tillstånd att demonstrera i Göteborg under bokmässan. Nazimarschen kommer precis att  snudda Göteborgs Synagoga – på Yum Kippur, judarnas viktigaste högtidsdag. Vilken sjuk hjärna har kläck den idén? Är det en medveten provokation från polisen som skall leda till oroligheter? Det ser inte bättre ut. Alla till Göteborg! Deportera nazimarschen till en ödetomt långt utanför Göteborg!

Malmö/Lund: Höstterminen 1952 skrevs Hasse Alfredsson in på Lunds universitet. Hasse Alfredson är en av Lunds studentlivs stora historiska ikoner. Han har författat spex som legendariska Djingis Khan och var redaktör för tidningen Lundagård 1956, skriver studenttidningen. Spexet Djingis Khan har också gett namn till ett bostadskvarter på Östra Torn som är berömt bl.a. för Bananfesten och den sociala gemenskapen; ett av de radikalaste fästena i Lund. Det var studentspexens och Lunda-andans humor som förlöste Hasse och tog detta skämtlynne ut i etern och in i revysalongerna. Svenska Ord AB tillsammans med Tage Danielsson är för alltid en gyllene epok i svensk humorhistoria. De båda engagerade sig också politiskt, för Amnesty och mot kärnkraften. Det fanns alltid en samhällskritisk udd i texterna – och en varm humanism. Svt.s kompletta samling av Hasses verk finns här med många timmar första klassens underhållning. http://blogg.svt.se/oppet-arkiv/hasse-alfredson-1931-2017/ Mosebacke Monarki är en av mina favoriter som jag hörde på radio redan när inslaget var nytt.


hasseHans Alfredson. Foto courtesy Cathrine Sandqvist/Flamman.


Konsten: Konstkritikern Nils Forsberg tror att sociala mediers framväxt har bidragit till att spektakulär och konceptuell konst har blivit vanligare. Konst som det pratas om och som kan verka polariserande får lätt fart i dagens medielandskap.– Vi har fått en konst de senaste åren som är som marshmallows blandat med sockervadd. Det är alltså väldigt snabba kolhydrater här. Jag menar inte att vi måste ha en fiberrik konst, det kan bli ganska tråkigt, men kanske lite mer protein som tar längre tid att smälta, säger han (Expr.).

Jag instämmer i detta. Lägg mer kraft på måleriets egen styrka och undvik helst det efemära och lättviktigt jippobetonade som inte kommer att intressera mer än för dagen. Skickligt hantverk och samhällskritisk udd håller i längden.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: