Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Staten.

judgeundermattan


 

 


Den moderna Staten styrs av hierarkier av chefer och yrkesprofessionella samt politiker som kommer från de kapitalistiska och byråkratiska klasserna. Beväpnade enheter organiserade uppifrån och ner ger Staten dess ultimata styrka.


Dessa hierarkier är vad som skiljer Staten
från autentisk folklig kontroll. Detta gör att Staten kan styra samhället i de dominerande klassernas intresse. Statens beväpnade våld är den sista försvarslinjen för dessa klasser.

För att behålla sin förmåga att styra måste systemet också bevara sin legitimitet i befolkningens ögon. Under perioder av omvälvningar eller svåra klasskonflikter kan Staten gå med på vissa eftergifter till de förtryckta. Detta är ursprunget till ”välfärden”- sjukförsäkring, bostadsbidrag, kollektivtrafik och så vidare. Revolutionerna och arbetarupproren i början av 1900-talet ledde fram till de olika ”välfärdsstaterna” i kärnan av de kapitalistiska länderna.

Trots att vi stöder kampen för reformer gör sättet på hur förändringarna tillkämpas stor skillnad. Vi motsätter oss en strategi för social förändring med inriktning på val och lobbying, eftersom den fokuserar på politiska ledare som får makt i Staten snarare än på att bygga massrörelser och kollektiv kamp. Eftersom Staten är institutionaliserad klassdominans finns det lite hopp för arbetarklassens befrielse genom att ett politiskt parti intar statsmakten.

Genom att bygga på Staten tenderar statssocialism att ge den byråkratiska klassen stora befogenheter. I de så kallade ”kommunistiska” länderna som det gamla Sovjetunionen, Kina och Kuba uppstod en ny dominerande klass – politiska funktionärer, industriledare, planerare och militära ledare. Kapitalisterna exproprierades men arbetarklassen förblev en underordnad och utnyttjad klass.

***

K&P anm.. Den statslösa, emanciperade socialism de autonoma kämpar för kommer att vara byggd på lokala och regionala federerade råd med direktdemokrati, självstyre, gemensam produktion och konsumtion.

***

Courtesy  Anarchimedia. https://www.facebook.com/anarchimedia/  Övers. S.Jacobson 2017. Bild courtesy Under Mattan.

***

staten1

 


anarkism.jpg

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 augusti, 2017 av i * KRÖNIKAN, Staten och märktes , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: