Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 13-14/8 (2) 2017. Turister åk hem!

Världen: ”Tourists go home” kan man läsa på väggarna i den överexploaterade turistmagneten Barcelona. Inte så svårt att förstå. Turism är upplevelsekonsumtion på den bofasta befolkningens bekostnad – bara hotellägarna och flygbolagen kan vara nöjda (The Times).


Sverige: Den rasistattackerade asyldemonstrationen har flyttat från Mynttorget till Medborgarplatsen i Stockholm och fler strömmar nu till. Poliser på plats uppskattade att demonstrationståget samlade omkring 600 personer. Deltagarna, i huvudsak asylsökande men också en del sympatisörer, krävde genom slagord att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik personligen skulle lova att stoppa utvisningarna till det krigshärjade Afghanistan (svd).

Sverige: Svenska Dagbladet söker i en artikelserie förtvivlat efter ”den svenska modellen”. Det går inget vidare eftersom man nogsamt undviker klassaspekten. Kompromisser har visserligen varit vanliga i det svenska politiska livet från Gustav Vasa till Saltsjöbadsavtalet men alltid ur reellt, inte formellt underläge för arbetarklassen och bönderna. Förr eller senare exploderar dessa undertryckta motsättningar, som de hotade att göra 1917 och som överheten fortfarande idag brottas med. https://www.svd.se/hur-sverige-blev-ett-lagom-extremt-land

Malmö/Lund: Sydsvenskans varmluftsballong med tidningens reklam fick nödlanda mellan två hus på Flackarpsvägen (SDS). Se det som ett omen.


Konsten: En av vinnarna i National Geographics tävling om bästa resefotografi.


NG

Marmorgrottorna nedanför glaciärerna i Patagonien i Sydamerika. Courtesy http://travel.nationalgeographic.com/photographer-of-the-year-2017/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: